Kramp i vaden

Jag fick frågan:

Hej!

Var ute och joggade för första gången idag, annars tränar jag på Friskis och Svettis vardagligt och det går utan problem. Har hyffsat kondition som man kan klara sig med, när jag var och joggade idag fick jag jätteont i vaderna och det kändes som om de skulle spricka vilken sekund som helst, men jag hade ju knappt blivit varm och fick ändå återvända hem för att det var en så otäck känsla. Känner du igen det här, vet du vad det kan bero på och har du isåfall något råd?

Tacksam för svar!

Stretcha vaden! Nej, det är inte mitt håriga ben..
Stretcha vaden! (Nej, det är inte mitt håriga ben)

Mitt svar:

Jag får själv sällan kramp, men vet många som får det. Anledningen till krampen kan vara just att du inte var uppvärmd när du satte igång, men det finns många orsaker till kramp.

Exakt vad det beror på är okänt men möjliga orsaker kan vara vätskebrist och saltbrist i samband med att man svettas mycket. Det skulle också kunna ha att göra med brist på järn, magnesium, kalcium, vitamin B12 och/eller folsyra.

Den främsta orsaken tros dock vara muskeltrötthet vilket gör att nervsystemet liksom tappar kontrollen över muskulaturen och aktiveringssignaler till musklerna skickas ohämmat. När du får kramp så vila och stretcha muskeln i fråga tills krampen släpper.

Se till att värma upp ordentligt samt varva ner och stretcha efter passet. Se också till att få tillräckligt med återhämtning mellan passen och drick mycket vätska före och efter träningen. Se även till att du äter en väl sammansatt kost för att få i dig kolhydrater och alla mineraler och salter som behövs.

Lycka till med din träning!


1 kommentar

  1. Detta är ett ämne nära mitt hjärta jublar, var är dina kontaktuppgifter om?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *