Ponzu Mayo – recept

Sista gången för i år festar vi på min absoluta fravoriträtt (i alla fall när det kommer till hämtmat) – shake mushi från Itamae på Odenplan. Ångkokt lax med ris och den himmelska såsen ponzu mayo. Jag brukar även plusa på menyn hemma med massa goda grönsaker (som sushi annars är rätt snålt med) och kokt ägg. Extra gott till såsen – hemligheten bakom denna beroendeframkallande rätt.

Jag är långt ifrån ensam om att ha detta som en stående favorit. Våra goda grannar, syrran, bloggvännen Terese och finsmakaren Anders Timell (som jag följer på Instagram och Twitter och som även driver flera kända krogar i Stockholm) äter shake mushi från Itamae titt som tätt.

Och när jag googlade efter shake mushi hittade jag Olov – ett annat fan som lagt upp sås-recept på sin blogg Falsk mat. Wow! Är det här en gnutta likt ponzu mayo kommer vi spara många tusenlappar 2013:

Olovs thai-majonäs – 2 portioner:

  • en sats majonäs (företrädelsevis med svensk senap och inte dijon)
  • 6-7 färska röda chili
  • 1-2 tsk tomatpuré
  • 1 msk chilisauce
  • 2 små sardeller
  • ev. flingsalt
  • en nypa socker

Gör så här:

  1. Vispa ihop majon. Håll tillbaka med oljan då vi inte vill att såsen ska bli för tjock.
  2. Dela chilin. Skrapa ur det mesta av fröna (det blir oerhört starkt hur som helst). Dela lätt och mixa med stavmixer i en bunke.
  3. Tillsätt tomatpuré och chilisauce och mixa ihop till en puré. Smaka av – men försiktigt. Sjukt starkt som sagt.
  4. Tillsätt ca 1 tsk av purén och sardellerna i majon och mixa med stavmixer.
  5. Smaka av med salt, socker och ev mer citron.

9 kommentarer

  1. har aldrig ätit det där – men jag inser att jag kanske missat nåt???!! måste def testa!!

    1. Ja -det har du Sara! Köp och beställ extra sås till. Och ta även en ask gröna sojabönor – goda som tilltugg.

  2. Hej Anna,
    Du skojar du måste meddela om det blir samma resultat..
    Det är ju så himla gott… Vi hade först tänkt köpa det till ikväll men det vart inte så.

    Stor kram Ninni

    1. Hej Ninni!

      LOVAR meddela, men innan jul hinner jag inte testa.
      Ja, det var ju inte kul väder att åka & handla i, men Jonas skulle ändå till Odenplan & träna med en kompis.

      STOR KRAM tillbaka!

  3. […] från Itamae vid Odenplan. Vår stående rätt Shake Mushi ska inhandlas. Ångkokt lax med ris och Ponzu Mayo – mästarsåsen! Såsernas sås. Godast i världen. Nej, jag överdriver inte. Den är hela […]

  4. […] lite för mycket, och det som skulle föreställa majonäs var oätbart. Istället hade vi över ponzu mayo från helgens sushi som också var gott till räkorna, men nästa gång ska jag följa […]

  5. […] Odenplan och inte kan få nog av. Ångkokt lax, sushiris och den fantastiska såsen – ponzu mayo som gör hela rätten. Det fick bli första middagen efter att vi kommit […]

  6. Ponzu är en japansk proukt. Har läst att smaken är någnstans mellan lime och apelsin. Kirrkoman ( de som säljer mycket soja i sverige) har den, så det kanske inte är omöjligt att ngn handlare tar hem ?

    1. Åsa – du får forska. Det är en sås jag köper från ett sushiställe i stan (Itamae på Odenplan) men jag har inte testat att göra den själv än. Meddela gärna om du lyckas hitta 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *