Tonfisk-, feta- och spenatgratäng

I lördags trollade jag med tonfiskburkarna men sparade medvetet på resultatet till vardagen då kanske fler väljer mindre lyxig mat. Föråt mig på denna burkfisk under min tid som student/”byggarperiod” men den är ju praktisk att ha hemma i lådan vid brist på annat. 100% protein och lång hållbarhet, men dock lite torr och tråkig direkt som den är.

På en bädd av bladspenat (fryst) som jag stekt ihop med pressad vitlök och olivolja (för att få bort vätska) la jag tonfisken och bredde över ett täcke av fetaoströra. Resultatet blev riktigt gott.

Ingredienser:

  • 1 påse bladspenat
  • 1-2 burkar tonfisk
  • 2 ägg
  • 250 g keso
  • 1 paket fetaost
  • ca 5 finkackade soltorkade tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Stek bladspenaten ihop med pressad vitlök och olivolja så att den mesta vätskan försvinner. Bred sedan ut spenaten i en smord ugnssäker form.
  2. Fördela tonfisken över spenatbädden.
  3. Hacka rödlöken och soltorkade tomater.
  4. Blanda ovanstående med keso, smulad fetaost, ägg och krydda (Obs! Tonfisken är salt så överdriv inte). Fördela röran över spenat- och tonfisken.
  5. In i ugnen på 225° i ca 20 minuter så att den får fin färg och äggen stannar.
  6. Ät ihop med sallad och gott bröd eller ris/potatis för mer kolisar.

Mycket bra, men nästa gång ska jag göra samma sak med grillad kyckling + fler ägg och en skvätt grädde i smeten för att få den lite saftigare.

6 kommentarer

  1. Det låter ju faktiskt riktigt gott! Jag har alltid haft lite svårt för att äta tonfisk med tex bara sallad, men detta ska testas i sommar när deffen är över 🙂 Tack för tipset!

  2. Gott! Så kul att läsa om en person som äter och tränar väldigt likt mig själv OCH dessutom har fyra barn precis som jag 🙂 Tack för en välskriven och proffsigt driven blogg.

    1. Kul Marie! Kikade in på din blogg – jättefin, så tack desamma 🙂

  3. Tonfisk är gott och bra mat. Att göra sådana här gratänger är ju toppen, och blir mycket smakrikt!
    =)

  4. Tack för bra recepttips! Ska definitivt provas! 🙂

  5. […] Tonfisk-, feta- och spenatgratäng […]

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *