Ortorexi & bloggpaus

”Ortorexi betecknar en fixering vid en ”hälsosam” livsstil, präglad av tex överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med ätstörningarna, framför allt Anorexia nervosa, men är mera att betrakta som ett överdrivet uttryck för rådande samhälleliga trender och värderingar. En ortorektikers mål är att vara den ultimata hälsosamma människan.”

Jag läser på Wikipedia och kan uppenbart konstatera att detta stämmer in på mig till 100% och är anledningen till att jag idag ska båbörja min behandling på Mando-kliniken. En behandling jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning. Jag har på egen hand och av egen vilja sökt hjälp, men vet samtidigt att det här blir det något av det tuffaste jag utsätter mig själv för. Att totalt släppa kontrollen, äta helt enligt deras plan och framför allt – avstå träning. Mitt stora intresse, mitt jobb, min drog och en stor del av min identitet.

Men även ett beroende, så nu ”avgiftning” som jag samtidigt ser lite som en personlig ät- och vilokurs och ett experiment. Det ska bli väldigt intressant att se hur min kropp och psyket reagerar, och i det här läget är jag extra glad över min nyfikenhet, målmedvetenhet och förmåga att tänka positivt. Det kommer bli jäkligt tufft, men jag har ALLT att vinna. Jag är taggad! 🙂

Mandokliniken anser inte att ätstörningar är en psykiskt sjukdom utan att de psykiska problemen med tvångstankar kommer av att du inte ger kroppen rätt näring. Hur du mår, sover och hur du hanterar stress beror mycket på vilket bränsle du ger kroppen och hjärnan, och överträning kan också leda till depression. Därför bra att starta där, även om mitt fall svårare än så, då det till stor del även handlar om ett stressigt liv med 4 små barn, perfektionism och utbrändhet. Men som sagt – det ena påverkar det andra så det här känns som helt rätt väg att gå.

Igår fyllde jag i massor av formulär och åt en testmåltid med tallriken på en sk. Mandometervåg kopplad till en liten dator. Den ska hjälpa mig äta lagom mycket, lagom fort och kommer även följa med hem ett par veckor. Idag får jag även träffa en nutritionist för att få ett personligt matschema som ska följas till punkt och pricka. Spännande och intressant för en kostintresserad som mig, även om en insnöat hälsonerd som jag säkert kommer få brottas med tankarna varför jag ska ”äta halvfabrikat som falukorv istället för nyttig lax”. Men det handlar om att bryta mönster och lära sig äta av allt och i normal mängd. Inte att jag jämt ska äta ”onyttigt”, men att det inte är så big deal när jag väl gör det.

Dessutom ska jag lära mig att slappna av. Några veckor framöver ska jag inte jobba utan bara åka ut till Mando på dagarna för att äta frukost, lunch, 2 mellanmål och vila i ett varmt rum efter lunchen. Jag ska prata med min personliga coach, får se på TV, läsa böcker och bara softa. Visst låter det som en dröm? 🙂

Ja, kanske någon vecka, men sen kommer det krypa i kroppen och jag måla upp ”Mardröms-Maran” som den lyckligaste stunden i mitt liv.

Under min behandlingsperiod kommer jag även begränsa bloggandet, vilket också kan bidrar till prestationsångest och stress. Kanske jag kikar in, säger hej och berättar hur det går någon gång ibland, och varje dag bjuder jag på förinställda favoritinlägg i repris kryddade med några roliga lanseringar jag jobbar med. Det blir alltså inte helt dött här i bloggen. Haha – vadå kontrollfreak? 😉

Men nu fokus på mig och min hälsa. Jag vill bli helt fri från alla tvång för min egen och därmed familjens skull. Jag skiter i ”den ultimata människan” jag försökt vara (som dessutom är science fiction), för att istället bara vara jag. Det räcker.

Igår pratade jag med Hugo och Hampus om min behandling. ”Som att ni skulle få iPad-förbud i 6 veckor”. Dom förstod precis, men Hugo skrattade ändå åt att mamma ska ”lära sig tvärtom” – träna mindre och äta mer onyttiga grejer. Ja, nog är det konstigt ändå, men jag är sjukt stolt och glad över mitt beslut.

P.S. Känner du igen dig i mitt beteende av hårt kontrollerad kost och träning? Här kan du testa om du också ligger i riskzonen för (eller redan har) ortorexi. D.S.

104 kommentarer

 1. Hej Anna
  Ylab har arbetat med specialisering på Ortorexi sedan nittiotalet. Det behövs fler förebilder som du som vågar ta upp problemet offentligt. Hoppas att du orkar blogga mindre framöver och ha fullt fokus på att bli frisk nu. Exponering är ett många gånger dolt men vanligt symtom som förlänger behandlingstiden.

  Vi på Ylab håller tummarna för att allt går bra nu när du verkar ha bestämt dig!

  Yvonne Lin

  1. Hej Yvonne!

   Tack för stödet & intressant med Ylab. Kände inte till er behandling mot ortorexi.

   Jag ska ha det i åtanke. Svårt att låta bli bloggen, men måste bli bättre där.

   Tack – jag SKA bli frisk! 🙂

 2. Hej Anna!

  Det var ett tag sedan jag kikade in på din blogg, jag slutade nämligen läsa den eftersom den inte avspeglade något hälsosamt längre. Jag hade följt dig LÄNGE men var till sist tvungen att rensa bort bloggar som var ohälsosamma. Jag såg att du inte var frisk, men ändå blev jag lite taggad ”oooh, hon klarar sådär mycket träning på sådär kontrollerad kost”.

  Nu är jag glad för dig och din familj att du insett att det kan finnas mera i livet än perfektionism. Lycka till med din behandling och hoppas detta kommer bli minst så bra som du själv drömmer om!

  Kramar från Åland,
  Denise

 3. […] lika mycket.  För ett par veckor sedan skrev hon att hon har kommit till insikt med att hon lider av ortorexi, och att hon skrivit in sig på en klinik för behandling. Att inte träna, och lära sig att äta […]

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *