Helsingborg Marathon 2014 -mitt födelsedagslopp

20140913-163855-59935509

Förutsättningarna kunde inte bli bättre för ett lyckat Helsingborg Marathon. Mulet, runt 15 grader, lagomt svalkande havsvind, lugn och skön magkänsla efter mat- och glassuppladdning kvällen innan, inga krämpor, ok sömn och massor av värmande lyckönskningar och digitala grattiskramar. Dessutom gick jag in för en skön upplevelse, utan prestationskrav, och tyckte det skulle bli spännande att springa ett lopp i Skåne. Att fira min födelsedag i landskapet jag föddes och med att göra något jag älskar.

Springa Marathon är kanske inget jag gillar att göra VARJE dag, men lopp över lag är alltid extra stämningsfulla, som löpfest i gemensam trupp och det känns lyxigt att springa vid ett bra arrangemang. Mitt lopp började med inlämning av överdragskläder och lätt uppvärmningsjogg ihop med Kenth. Sen kom vi ifrån varandra vid sista Bajamaj-besöket, men att hänga på hans snabba fötter var ändå inget jag tänkt försöka…

..så jag kröp in i mitten av folksamlingen vid starten. Bland ca 1500 löpare lyckades jag hitta Lovisa med syster Agnes och mannen Hans just där. Vi bytte lyckokramar och trion såg lika laddade ut som jag. Sen gick starten och jag gick in i min bubbla. Drog igång musik i lurarna (sorry om jag inte hörde er som hejade), sög in stämningen och lät kroppen själv bestämma tempo. Ibland nästan blundade jag och bara gled fram.

second_image

Banan började flackt på asfalt men sen var det oväntat många sega backar. Sega, men många vackra platser. Bitvis havsutsikt, gröna parker, stigar i lummiga skogar som jag aldrig ville skulle ta slut (de förde tankarna till min barndomsby några mil bort), fält och fantastiskt glad, peppande publik. Dessutom fick vi springa genom en idrottshall där de visade cirkuskonster, passerade fina Skånelängor, hembygdsparker och små grisar. Allt runtomkring flöt perfekt vad jag upplevde, trots att det var ett förstagångslopp.

3img

Tröttheten i benen kom och gick men då sänkte jag tempot och drack vid alla kontroller för att inte tappa vätska och hålla uppe energin – ”en mugg vatten + en sportdryck” som jag hört är bra. Funkade. Förutom ömma lår och ett lätt illamående mot slutet kände jag mig stark. Tyngst var det efter sådär 18 km när det kändes långt kvar och 36 km när en lång, brant backe utmanade. Men att gå in i min musik räddade upp liksom mannens glada ansikte 5 km från mål.

Det är han som fångade mig i löpstegen, av misstag med mobilen inställd på svartvitt men det tycker jag bara blev effektfullt.

helsingbm_mal

Syns inte på bilden, men till höger om mig hade jag hamnen och havet. Tack för bilderna Helen.

De sista två kilometrarna längs en smyckad hamn, med hurrande publik, sol och glittrande hav var fantastisk. Jag fick nya krafter och spurtade i mål där jag möttes av medalj och en kungligt guldig foliefilt. Lyckan! Glädjen! Stoltheten! Då och där kände jag hur värt det är att utsätta sig för såna här galenskaper. Att kropp och psyke är så otroligt mycket starkare än vi någonsin kan förstå.

img4

I mål träffade jag först på super-Snabba Fötter-Kenth och Piggelina (grattis till grymma lopp), och sen vänner och man. De firade mig i dubbel bemärkelse med födelsedagspresenter och ”prestationsgrattis”.

Resultatet? Jag sprang på 3.42.21 (placering 33). Över förväntan men 2 minuter långsammare än mitt Stockholm Marathon 2012. Då hade jag träna mer innan men fick jätteont i låren, i en fot och fick hälseneinflamation efteråt (mycket p.g.a. det katastrofala vädret och kylan). Nu har jag bara träningsvärk låren – annars inga åkommor. Det går inte att jämföra loppen, men att komma igenom skadefri värderar jag betydligt högre än ett par minuter mindre på resultatlistan. Jag är mer än nöjd med mitt lopp.

chokl_hgbm

Med mitt lopp och med min födelsedag. Väl hemma köpte vi hem favoritmaten Shake Mushi, Helena och barnen hade bakat tårta och Jonas köpt lyxiga minibakelser och chokladpraliner. Dessutom var mail, Facebook, blogg och Instagramflödet fullt av grattis som gjorde hjärtat varmt. TACK snälla ni som grattat, hejat och till Helsingborg Marathons arrangörer som lät mig springa- bästa födelsedagen på länge ♥

18 kommentarer

 1. Wow, vilket resultat! Djupt imponerad! 🙂 Stort grattis, och även ett grattis på födelsedagen i efterskott.

 2. Grattis i dubbelbemärkelse! Grymt bra lopp, sprang själv igår också. Var mitt första maraton så jag hade ingen önsketid eller så och var orolig för ”väggen”. Men chockade mig själv för att jag kunde hålla min fart hela sträckan utan att få slut på energi. Var en fantastisk bana och alla publik lyfte fram en när det blev tufft och kämpigt! Hade varit skoj att få se dig där igår och säga hej till dig innan (eller efter).
  Ännu en gång GRATTIS!

  1. Stort grattis till dig Sara! Härligt att det gick så bra. Vi kanske ses vid något annat lopp om du fick mersmak 🙂

 3. Grattis till en finfin tid och kul att få träffa dig på riktigt 🙂
  Hade betalt en miljon för den där pralintallriken just nu… har en grym dagen-efter-hunger och ingen hejd på aptiten idag 🙂

  1. Tack desamma & jättekul att se dig! Vilken kanontid du fick. Bra jobbat! 🙂

   Och ja – håller med om att hungern är stor idag. Finns inget stopp..

 4. Galet bra jobbat Anna 🙂

 5. GRATTIS till en fin tid. Och ännu större grattis (en dag försent) på din födelsedag! Kramar

 6. […] blir jag lite avundsjuk, men samtidigt både rörd och inspirerad! Vilka insatser! Anna, Kenth och Anna var några av de som körde premiären av Helsingborg Marathon. Terese, Jeanna, Karro och […]

 7. Grattis! Bra jobbat!

 8. […] som stabiliserar vaden och ökar cirkulationen. Jag hade på mig en äldre variant av strumpan vid gårdagens Marathon och har inga som helst känningar i vaderna/fötterna idag. Och visst är de nya starka färgerna […]

 9. Grattis fantastiska Anna till loppet och till din födelsedag! 😀

  1. TACK snälla Lina! 🙂

 10. WOW! Grym tid ju!!! Starkt! 🙂

  1. Tack fina Helena & stort lycka till på din resa. Vilken grej! SÅ häftigt 🙂

 11. Gabriella

  Grattis i efterskott och grattis till prestationen i loppet! 🙂 Jag såg dig innan starten men hann tyvärr aldrig säga hej.
  Så kul att jag även såg din man stå och vänta två gånger i loppet, alltid kul när man endast sett någon här genom bloggen.

  Hälsningar hon i rosa tröja längst ner till vänster i bild. På den bilden över startledet.

  1. Tack Gabriella! 🙂

   Synd att vi inte hann prata men kul att jag lyckades fånga dig på bild. Gick loppet bra för dig? Det måste det ha gjort eftersom du hann se mannen när han väntade på mig 😉

   Kram!

 12. Vilket toppenlopp Anna, värsta grymma tiden och skadefri eferåt, stort grattis på födelsedagen också, tror att jag kanske missade din dag på facebook! Kram!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *