Veckoplanering för konditionsträning

lop_centralp3

Nu har jag pratat om varför konditionsträning är bra, konditionsträning i kombination med styrketräning, samt intervallträning mot ”Toppenform 2015”. Men hur ska man tänka vid planeringen under en vecka? Själv köra jag i stora drag ”varannat pass styrka, varannat kondition av något slag” med undantag för vilodagar/yoga/semesterträning eller annat. Och oavsett typ av konditionsträning är mitt tips att variera mellan:

  1. Kvalitépass, d.v.s. intervallträning/fartlek/snabbdistans.
  2. Längre pass. Måste inte vara flera mil, men ”lugnt och långt” i jämförelse med dina andra konditionspass. Hur långt beror helt på din träningsvana och ditt mål.
  3. Återhämtnings/njutpass där du bara följer kroppen och springer så fort som känns bra.

Ett rullande schema med dessa typer av pass ger träning för både förbättrad kondition/löpstyrka, uthållighet, och utrymme för spontanitet. Ovan ett förslag på hur du kan lägga upp träningen om du kör 3 eller fler gånger i veckan, gillar variation och vill utvecklas som löpare. Tränar du 1 eller 2 pass per vecka eller helt enkelt inte känner för att ha en förutbestämd plan är det inte alls fel att springa/cykla etc. samma runda varje gång. Så länge du får de resultat du önskar, mår bra av träningen och bibehåller motivationen finns inga rätt och fel.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *