Kesobröd och fröknäcke -recept

Efter en heldag i solen var jag helt matt och däckade i soffan med ett gäng lika trötta iPad-spelare. Trodde aldrig jag skulle ta mig upp därifrån, men efter en halvtimme sa det bara ”ping” och energin var tillbaka. En dusch, packa upp påsar från storhandlingen mannen kommit hem med, matlagning och två sorters bröd. Två! Ibland förvånar jag t.o.m. mig själv, men nu är jag riktigt nöjd att veckoförrådet är fyllt.

Dels testade jag att baka ett för mig nytt mjukt bröd, kesobröd alá 56kg men med lite extra frön för gott tuggmotstånd. Här är hennes recept som du med fördel kan modifiera som jag med frön och flingsalt som topping.

Kesobröd, 1 st

Ingredienser:

 • 3 ägg
 • 1/2 liten burk keso (125 gram)
 • 3 msk kokosmjöl
 • 4 msk mandelmjöl (om du är nötallergiker ta 5 msk kokosmjöl istället)
 • 1 msk fiberhusk
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 msk deodoriserat smält kokosfett eller annan neutral olja
 • 1 nypa salt
 • Addera till lite chiafrön eller hackade nötter/frön om du vill ha ett bröd med lite mer tuggmotstånd.

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Blanda de torra ingredienserna först, mixa sedan ägg och keso med stavmixer.
 3. Det går bra att bara vispa ihop men då kommer kesokornen med.
 4. Fördela den fasta degen på bakpappersklädd plåt.
 5. Strö eventuellt vallmofrön / chiafrön på.
 6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
 7. Skär sedan i 4 bitar.

Det här ska jag göra räkmackor av i morgon men jag var såklart tvungen att provsmaka en bit. Väldigt gott och superenkelt att röra ihop. Funkar även bra att rosta hälsar Åsa.

När jag ändå hade järnet i elden gjorde jag dessutom en dubbelsats av mitt fröknäckebröd som du hittar recept på här. Sprött och knaprigt av rostade frön brukar jag även smula lite över salladen, idag Ceasarsallad. Yummie!

Fröknäckebröd, 1 plåt

Ingredienser:

 • 2 dl hela linfrön
 • 2 dl solrosfrön
 • 2 dl pumpafrön
 • 2 dl psylliumfrön alt. sesamfrön
 • 1 tsk salt
 • 4 ägg
 • 2 msk smält kokosolja
 • gärna flingsalt att strö över

Gör så här:

 1. Blanda alla fröer och salt i en skål.
 2. Rör ihop ägg och smält kokosolja och häll i fröblandningen. Blanda.
 3. Platta ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och skär i så stora bitar du vill ha.
 4. Grädda i mitten av ugnen i 160° i ca. 30 minuter. Låt svalna och bryt isär.

9 kommentarer

 1. Hej Anna! 🙂 Jag tipsade dig om podcasten ”Revolution Health Radio”. Nu vill jag tipsa om en annan hälso-podd från USA. Haha. Det är dessa två poddar & dig jag följer! 😉 Det senaste avsnittet nr 182 är superbra!! 🙂 – appropå dina inlägg om ortorexi!

  https://itunes.apple.com/se/podcast/half-size-me/id502334416?mt=2

  1. TACK snälla Annah! Det ska jag verkligen lyssna på 🙂

 2. Tänk på att linfrön innehåller vätecyanidproducerande glukosider. Jag brukar vara försiktig när jag gör fröknäcke och istället använda mig av andra frön.

  1. Lisa – är det något som påverkas av värme? Jag använder hela linfrön, även i gröt.

 3. […] räkmacka. Kesobrödet jag bakade igår, sallad, majonäs, ägg, handskalade räkor, dill och […]

 4. […] i en bit kesobröd tillsammans med bladspenat, ostskivor, beasås, skivad paprika, gurka och […]

 5. […] broccoli, bär, lax, kyckling, bruna bananer, korv och köttbullar till stressiga dagar, bröd och ny […]

 6. […] broccoli, bär, lax, kyckling, bruna bananer, korv och köttbullar till stressiga dagar, bröd och ny […]

 7. […] enkla lunch av saker i kyl och frys: bladspenat stekt i kokosolja + ägg och sojabönor, rostat kesobröd med smör, ost och ägg. Efterrätt: kaffe och avocadomousse (1/2 avocado + 1 msk kakao + 1 msk […]

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *