Löpskor -4 fräscha nyheter

Veckan har gått sjukt snabbt – i och utan löpskor.

Jag har knappt hunnit reflektera men hoppas komma ikapp och få mer tid för det under kommande vecka i fjällen. Igår reste vi till svärmor i Dalarna och i morgon vidare till Lindvallen i Sälen för skidsemester. Årets bästa familjeresa om du frågar mig. Att vara lediga tillsammans, mysa i stugan, ute i friska fjällluften och åka skidor fulla av frihet. Svischa ner för backarna med en liknande känsla jag får av att springa.

newbalance_freshfoam

Springa ja. Under veckan som gått har jag både fått flera pressmail, hämtat två par skor rån min samarbetspartner Merrell och deltagit vid en presslunch med gemensamma nämnaren – vårens löpskor.

New Balance

New Balance presenterade sin nyhet Fresh Foam 1080 vid ett pressevent i onsdags. En lätt sko med mellansula skapad med hjälp av 3D-printing, framtidens teknik att producera personligt anpassade löpskor utifrån behov av stöd, dämpning, fotisättning etc. och som säkert kommer till alla skobutiker framöver, men än så länge bara används för att ta fram nya modeller.

Fresh Foam 1080 är en nyutgåva av den mest framgångsrika 1080-modellen, men som nu kommer med en mellansula i skummaterialet Fresh Foam för mjuk och behaglig känsla. Sulan bygger på sexkanter i olika storlekar, små som gör skon flexibel och stora som gör den styv. New Balance har med denna ”runnovation” ambitionen att bli 3e största löpskomärket och göra marknadens bäst dämpade sko. Det ska bli spännande se och testa om det stämmer när jag får hem mina som provades ut på plats.

New Balance Fresh Foam 1080 finns i nu butik till ett pris på ca 1700 kr.

newbalance_presslunch

Förutom att klämma och prova skor fick jag chans att mingla över en fräsch lunch på Urban Deli. Vänner och bekanta, god mat och skor – tre fina önskningar i ett. Till höger dam och herrmodellen av Fresh Foam 1080 som vi fick prova ut. Som du ser är det dammodellen som lyfts fram mer med läckert lysande färger.

Asics ss16 /annalissjanis.se

ASICS

ASICS lanserar fuzeX – en kollektion med löparskor och kläder som har tagits fram för den nya generationens löpare. Med ett brett användningsområde och snygg design ger fuzeX den perfekta balansen mellan utseende och prestation. Nya fuzeGEL är en lätt mellansula som utvecklats av ASICS Institute of Sport Science i japanska Kobe. Den ger fuzeX löparskor låg vikt och komfort tillsammans med en stilren tredimensionell svängd design. Med start i februari 2016 finns fuzeX dam- och herrmodeller i snygga färger i ASICS nätbutiker och utvalda löpbutiker världen över.

Skornas minimalistiska design har tredimensionella linjer längs hela ovandelen som reflekterar energin från stöten i marken och fördelar den mjukt i foten. Med sitt breda färgsortiment kan fuzeX användas inte bara för löpning och träning utan också i vardagen. fuzeX-kollektionen innehåller dessutom matchande kläder, som på liknande sätt erbjuder komfort, lätt vikt och ett brett användningsområde.

Den nya kollektionen släpps världen över med start i februari 2016. I Sverige i butikerna ASICS Flagship store, på asics.se, Intersport, Stadium, Löplabbet, Löp & skokliniken i Göteborg, Fotriktigt i Borås, Gå och löpkliniken i Uppsala, Johnpelle sport i Stockholm, Fot och sko i Gävle, NK, Stockholm.

Pris ca 1400 kr.

adidas_PureBOOST_X /annalissjanis.se

adidas

adidas lanserade i torsdags sin senaste nyhet: PureBOOST X – en löparsko skapad för kvinnor, av kvinnor. Genom åratal av forskning och tester tillsammans med kvinnor över hela världen har adidas skapat en tight och smidig löparsko, perfekt för en energifyld och aktiv livstil.

PureBOOST X har en helt ny konstruktion i form av ett svävande fotvalv som ger en fräsch look och känsla. Det töjbara materialet i stretchmesh kramar hålfoten och får foten att se smalare ut samtidigt som den får extra stöd.

Skon kommer att finnas tillgänglig på adidas hemsida och i butik från den 3 februari. Pris ca 1200 kr.

Merrell Allout Crush Light /annalissjanis.se

Merrell

Sist men inte minst – Merrell Allout Crush Light, en av märkets fina vårmodeller som jag invigde på gymmet igår. Fantastiskt sköna, lätta, snabbtorkande och går att tvätta i tvättmaskin på 30°, flexibla med grovmönstrad sula. Något för instabila för utfallsgång, men kan bli sommarens snabbspringarskor för mig. Som vanligt använder jag alltid först mina nya skor inomhus. Känns synd att smutsa ner de härligt våriga färgerna, igår i perfekt matchning till kläderna från Röhnisch och Gococo.

Merrell Allout Cruch Light hittar du bl.a. på Outnorth, Sportamore, XXL, Addnature och Footway. Pris ca 1000 kr.

Egna erfarenheter och synpunkter

Visst är både vårens nya skor och kläder snygga utseendemässigt, men mycket av faktan kring funktionen är från pressutskick. Här är min egen erfarenheter av skomärkena:

New Balance blir premiär för mig att testa. Jag har alltid tyckt deras sneakers varit snygga men bara provat New Balance träningskläder.

Adidas har jag några par olika. Vissa som löpskor men några som är ”för snygga” och därför mest används som sneakers. Sköna, mjuka och bra bredd för min rätt platta fot.

Merrell har jag flera bra modeller av att mixa och matcha efter träningstyp och stil. Med dem gillar jag framför allt den marknära kontakten och de minimalistiska varianterna som ger bra träning för fötter och resten av kroppen, men utvecklingen går mot mer stabila löpskor.

Asics är märket jag sprungit alla mina (två) Marathon och Lindingöloppet i. Därför har det blivit min tävlingssko, men eftersom min styrka som löpare hela tiden förändras kanske jag hittar nya favoritmodeller. Gillar dock mina senaste Asics jag fått att testa, Metarun. Lyxiga!

Val av löpskor är en djungel där vi inte ska springa vilse efter ett visst märke, utan leta efter de par som passar din fot, ditt löpsteg, din tyngd, löpvana, underlag och distans du ska springa etc. Bäst tycker jag är att gå till en butik där de kan göra en analys av ditt löpsteg och prova olika modeller, men är du bara ute efter promenad/sköna vardagsskor kan du låta snygghet styra. Träningsmode och löpskor är ju inte bara funktionellt – det är trendig och fräsch fashion!

6 kommentarer

  1. Kärlek till alla skor 🙂

    1. Mari – eller hur? 🙂

  2. De där Adidas-skorna gav ju ett rejält köpsug får jag ju erkänna…

    1. Lene – ja, visst är de fina!

  3. Vad kul att de kommer så mycket nyheter på skofronten! 🙂

    1. Mio – ja, många bra & snygga skor. Sen är det ”bara” att hitta ett par som passar ens fötter..

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *