Lax med 10 tips på topping

Det är lätt att fastna i sina vanliga maträtter och därför väldigt inspirerande att äta middag hos andra tycker jag. Dels att få tips på nya sätt att tillreda råvaror och att kombinera smaker, dels allt runt omkring måltiderna – speciellt för barnens del. Knep för att få dem att sitta still, äta grönsaker och andra nyttigheter som fisk. Vi har fått många bra idéer på både det ena och andra här hos Kattis familj.

Men du måste inte alltid äta hemma hos dina vänner för att få nya tips och inspiration. Igår frågade jag mina digitala vänner på Instagram (kanske även dig, @trendotraning?) om förslag på topping till lax och fick massvis av mumsigheter. Här är de alla tillsammans med den goda middagsrätt Kattis bjöd på igår.

lax_tomat_oliv

Topping på lax

» Riven parmesanost, smakrik salami, örtagårdskrydda, rödlök, oliver och körsbärstomater. Maten på bilderna som Kattis bjöd på igår tillsammans med sallad, potatis och 3 olika crème fraîche-såser.

» Kantareller och riven parmesanost.

» Crème fraîche med saffran.

» Chevreost.

» Aivar blandat med crème fraîche eller pesto och hyvlad parmesanost över.

» Pesto och rödlök.

» Crème fraîche blandad med soltorkade tomater, hackade kronärtskockshjärtan och västerbottenost.

» Färskost med exempelvis vitlök eller örter som du lägger i skåror i laxen.

» Smulad fetaost och solrosfrön eller andra slags frön.

» Bre wasabi över.

Lax med godsaker /Anna Lissjanis

Annars tycker jag ofta mer naturell smak på laxen och goda tillbehör är som bäst. Att strö flingsalt över laxen och låta den stå 5-10 minuter så att det hinner krypa in och gör att fiskköttet ”faller isär” fint. Sen kryddar jag med lite peppar och eventuellt dill. In i ugnen på 250° i ca 20 minuter, eventuella tillsammans med grönsaker. Tid beror på laxens tjocklek så peta lite i den då och då mot slutet. Köttet ska helst dela sig och vara mörkrosa i mitten enligt min smak.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *