5 recept på snabb och smarrig restmat

potatisplattar

Gamla bananer, överbliven potatismos eller annat gott och blandat hemma? Perfekt till smarrig snabbmat.

Ofta tycker jag de godaste matträtterna är de du trollar ihop av det du har i skåp och frys. Dessutom både ekonomiskt, miljövänligt att använda upp mat istället för att slänga och du spar tid på att slippa handla nytt. Här är 5 förslag på god restmat jag själv brukar laga:

1. Potatisplättar. Att göra egen potatismos tar tid, men när jag väl lagar det gör jag en riktigt stor omgång. Helst ska det räcka till en middag för hela familjen och att dagen efter steka potatisplättar av resterna.

jonna_potatisplattar

Potatisplättar

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 10 dl potatismos
  • 2-3 ägg
  • 1 dl mjöl (kan uteslutas9
  • 1 tsk salt
  • smör eller olja att steka i
  • lingon och eventuellt stekt bacon till (eller äppelmos som mina barn gillar)

Gör så här:

  • Blanda potatismos, ägg, mjöl och salt i en bunke.
  • Smält smör i en stor stekpanna. Klicka i smet och platta till med en stekspade till plättar.
  • Stek tills de fått fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.
  • Servera med exempelvis bär, sylt, bacon, fläsk, keso eller ät som de är.
bananer

2. Flygande Jacob. En klassiker hemma hos oss när bananerna börjar bli bruna.

flygjacob_jordn

Flygande Jacob

Ingredienser:

  • 1 grillad kyckling i bitar (eller 2 kycklingar om ni är fler än 4 personer)
  • 2-3 bananer
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl chilisås
  • italiensk salladskrydda
  • curry
  • 1 paket bacon (knaperstekt)
  • jordnötter/cashewnötter

Gör så här:

  1. Lägg kycklingbitarna i en smord, ugnssäker form. Strö lite italiensk salladskrydda över.
  2. Dela bananerna på längden och lägg över kycklingen. Krydda med lite curry på dem.
  3. Stek bacon och låt rinna av på ett hushållspapper. Sätt ugnen på 225°.
  4. Vispa grädden fluffig och blanda i chilisås.
  5. Lägg på bacon över kycklingen och bananerna. Täck alltsammans med grädd- och chilisåsblandningen.
  6. In i ugnen i ca 10 minuter. Strö sedan över jordnötter.
  7. Servera gärna med en blandad sallad och ris.
flygjakob_ris

3. Tonfiskbiffar. Konservburkar är alltid bra att ha hemma till nödfall, liksom torrvaror som pasta/gryn/frön och frysta grönsaker som tillbehör.

tonfiskbiff_2-e1471268125770

Tonfiskbiffar

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 1 burk tonfisk i vatten eller olja
  • 2 ägg
  • 2 msk chiafrön
  • örtsalt & peppar
  • 1-2 tsk pesto eller annan smaksättning
  • smör/kokosolja/olivolja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter.
  2. Forma till biffar och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.
  3. Servera med någon god sås, pasta eller ris och grönsaker.
tonfiskbiff_spenatpasta

Inte den bästa bilden, oskarp eftersom det var mörkt när jag fotade, men den här middagen hade jag fräst upp ett paket bladspenat från frysen till biffarna. I det blandade jag sen överbliven bönpasta och fetaost. En kombination jag rekommenderar!

4. Wok. Kanske det absolut bästa tipset om du vill skrapa ihop en middag av det du har hemma.

Wok med kikärtor /Anna Lissjanis

Wok

Ingredienser:

  • Olja till stekning
  • Blandade grönsaker
  • Kokosmjölk
  • Kryddor
  • Kött/fisk/fågel/bönor/kikärter/ägg/quorn/soja eller vad du vill

Gör så här:

  • Hetta upp olja i en stor stekpanna/wokpanna.
  • Fräs ingredienserna du har hemma tills det fått fin färg. Smaksätt med kryddor, ev. soja, sesampasta, chili, vitlök eller vad du tycker om.
  • Häll över kokosmjölk. Den enda ingrediensen jag verkligen vill ha i en wok, annars kan allt annat variera.
  • Toppa gärna med salta nötter och servera med exempelvis ris, nudlar, pasta eller som den är.
kyckl_wok_nudl

5. Omelett. Ytterligare en bra skåprensningsrätt där det enda måste är ägg, annars kan övriga ingredienser varieras.

Omelett /annalissjanis.se

Omelett

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 4 st ägg
  • 0,5 dl vatten/mjölk/grädde
  • 2 krm salt
  • eventuella extratillbehör som skinka, broccoli, spenat, lök, svamp, lax, ost
  • Smör/olja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda ägg, vätska och salt.
  2. Stek eventuella extratillbehör i smör/olja på medelhög temperatur.
  3. Häll i äggblandningen och peta lite i smeten så att den rinner ner i botten av stekpannan och stagnerar.
  4. Stektid beror på hur krämig du vill ha den.
  5. Servera med sallad och kanske en knäckemacka?
svampomelett_sallad

Med detta kanske du kan slappna av på vägen hem från jobb eller skola? Spara ett par minuter genom att strunta i affären. Låt skåpen och mat där hemma som håller på att bli gammal bestämma vad det blir till middag idag eller senare i veckan. Smaklig måltid!

6 kommentarer

  1. Skulle kunna tänka mig flytta in hos er som matgäst! ni verkar alltid äta supergoda rätter.

    1. Anna Lissjanis

      Pilla – haha, du är välkommen. Men nja, det blir endel mindre roligt även hemma hos oss. Idag fiskpinnar och annat ihopplock. Men då får man komplettera med annat gott. En apelsin & fröknäckemacka med ost & ägg nu t.ex.

  2. Men så många bra tips!! Testat tonfiskbiffarna men minus tonfisk och plus kikärter=supergott!!

    1. Anna Lissjanis

      Linda – jag vet att du berättat det tidigare. Jag måste verkligen testa med kikärtor! Låter jättegott 🙂

  3. Oj vilka bra tips! Vi har en stor kastrull med potatismos hemma, ingen tycks vilja äta den. Plättar skall jag testa göra av den. Och flygande Jacob! Resten av veckan är räddad. Tack för tipsen och inspirationen!

    1. Anna Lissjanis

      Åh så bra att det var något du får användning för Daniela. Tack själv som berättar & ha en fin dag!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *