FILM: Stugstyrka – 9 övningar med gummiband och kroppsvikt

stugstyrka_gummib

Skidåkning har alltid högsta prioritet när vi är i fjällen. Både jag och Jonas tycker längdåkning är bland de bästa träningsformer som finns. Du får verkligen får ALLT! Skonsam uthållighetsstyrka för hela kroppen, pulsträning och meditativ naturkraft. Ja, enligt vår smak i alla fall. Jag har förståelse om du har andra intressen, men så att du vet hur jag tänker.

Vi har åkt en sväng på längden varje dag utom i förrgår då jag ”bara” åkte utför, igår då jag tog en liten löptur, samt första morgonen innan vi fått ordning på alla prylar. Då körde jag det här som jag kallar ”stugstyrka” och filmade alla övningar. Ett pass som funkar fint på så liten yta vi bor på här.

Om du vill testa stugstyrkepasset jag körde i måndags behöver du bara egen kroppsvikt och ett gummiband. En TRX är också med på vår resa, smidigt redskap på resor det med, men fördelen med gummiband är att du inte behöver något speciellt att fästa det vid. En ribba vid trappan som jag använde funkar fint, eller står du helt enkelt på det, och om du som jag vill stärka axlarna finns det flera bra övningar med gummiband.

Dessutom är ett gummiband bland det billigaste och smidigaste redskap som finns att ha med på en resa, för utomhus- eller hemmaträning. Olika varianter hittar du bland annat här hos min samarbetspartner Bodystore.

gummibandtr_salen

Även Jonna var med på ett hörn och drog, men sen försvann hon in i sin egen lek. Annars är det här ett typiskt bra pass där hela familjen kan vara med på sin egen nivå.

Upplägg: Lägg t.ex. upp det som ett stationscirkelpass där du jobbar 2 x 45 sekunder på varje station, vilar 15 sekunder mellan varje set och sen byter du. Varv 2 jobbar du bara 1 x 45 sekunder på varje station.

Stugstyrka för överkroppen – 9 övningar med gummiband och egen kroppsvikt

 1. Breda push-ups (ev. med fötterna högt för en tyngre variant)
 2. Rodd med gummiband
 3. Axelpress med gummiband
 4. Smala tricepsarmhävningar/smala push-ups
 5. Omvända flyes med gummiband
 6. Bicepscurl med gummiband
 7. Axelrotation utåt med gummiband
 8. Köttbullen med gummiband
 9. Sidoplanka med armrotation

Lycka till om du testar passet och oavsett – ha en fin fredag!

Fler träningstips för träning på liten yta/hemmaträning

3 kommentarer

 1. Birgit Gelinder

  Var har du köp ditt gummiband, det svarta och gula. Har själv men mycket enklare. Verkar vara 2 separata band.

  1. Anna Lissjanis

   Birgit – ja är ledsen, men vet inte var det kommer ifrån. Det är ett som min man fått av en leverantör av gymutrustning. Återkommer när jag tagit reda på märket, men nej – det är inte 2 separata band utan ett tjockare.

  2. Anna Lissjanis

   Hej igen Berit! Här hittar du mitt gummiband: https://stroops.com/slastix-resistance-bands/slastix-toner/
   Det är lite mer tåligt än vanliga i gummi, men lite dyrare. Ett vanligt funkar lika bra för övningarna.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *