Skidåkning på 3 sätt

Vi är inne på sista glidardagen här i Jorm.

Sista innan hemfärd efter en oförskämt fin påsk. Enligt prognosen skulle det inte alls vara så här vackert väder, men förutom de två första ha alla dagar bjudit på sol. Jag har jobbat endel, nästa nummer av SportHälsa närmar sig och jag vill gärna ha lite framförhållning, men har ändå fått tid att njuta av familjetid, mammas goda mat, fjällvärlden och skidor.

Skidor på 3 sätt..

1. Första turen ihop med Jonas i fint dragna spår uppe på Blåsjöfjället. Ett varv med klassisk stil i 5-kilometersslingan, ett skönt sätt röra på kroppen dagen efter mitt och Elins långpass. Sträcka ut i förhållandevis lugnt tempo, bli varm inifrån och utifrån solen.

I spåren passade mina Atomic Skintec perfekt. Jag är inte intresserad av att valla men får ändå både bra fäste och glid på skidorna, utan skrapljud.

2. Dagen efter åkte vi utför. Syster Mia, Thomas, Olivia, min bror Jonas, Junior och jag. Övriga stannade hemma med mormor och morfar. Det är sällan jag får tid för bara ett av barnen, mer än typ för att gå till ICA, och Junior är så skön att ha med på äventyr. Som ytterligare en liten sol i backen, rolig och modig.

Vi åkte i Stora Blåsjöns skidanläggning där jag själv lärt mig åka som barn. Två mil norr om Jorm dit pappa skjutsade mig, mina syskon och vänner för att åka hela dagarna. Vi hade med fika som vi åt i värmestugan, spionerade på turister och gjorde upp skogsbanor. En av alla bitar som programmerat in lyckan förknippad med att vara i rörelse, något jag så gärna vill föra över på mina egna barn.

Junior tyckte toppliften var lite läskig som rycker till vid starten så att du gör ett litet hopp, men i backarna var han tuff. Det var så roligt att få tid att prata med min yngste son i ankarliftarna, berätta om mina minnen från backarna och att återuppleva åtminstone en liten bit av allt detta ihop med honom…

…på skidor från samma tid. Mina smala 80-talslagg i neonfärger funkar lika bra nu som då. Tunga i jämförelse med mina nya skidor, men annars inga problem.

3. Tredje skiddagen flög jag fram, skejtande runt Jormön på Vasaloppsskidorna. De kalla nätterna har gett kanonföre med skare på sjön. Lite väl isigt vissa partier, då fick jag staka istället, men annars långa skär på en näst intill flack sjö. En helt annan fart än vid klassisk stil och mycket friare att inte vara begränsad till ett spår.

Vid skejting funkar inte vallningsfria skidor med stighud som hugger i, därför så bra att ha ett par som alltid står ovallade inför passande före.

Att vakna upp, dricka kaffe med utsikt över fjällen, ta skidorna och knata ner till sjön. Kasta sig ut med långa skär och starka stavtag, bländad av ljuset från snön. Det är lyx enligt mig. Ger en otrolig frihetskänsla som jag ska fylla på med nu en sista morgon. Sen är det dags att ta farväl av mina föräldrar och fjällparadiset och åka hem till Stockholm igen.

2 kommentarer

  1. Vilka härliga dagar ni har haft 🙂

    1. Anna Lissjanis

      Ja Mari, det har vi verkligen! Hoppa du också haft en fin påskhelg.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *