Röding på lökbädd

Efter 34 år har min mamma lärt sig ett nytt sätt att tillaga delikat röding på. Så länge jag kan minnas har vi alltid ätit röding med rena smaker av fisk, potatis och gräddsås på fiskskyn. Alltid lika gott, speciellt sen jag blivit vuxen och inte äter maträtten varje vecka som förr, men nu har den alltså fått en ny twist.

Vid en middag hos några vänner fick mamma tipset att lägga fisken på en bädd av lök. Det ger både en karamelliserad söt smak av löken till såsen och förhindrar rödingen från att fastna i botten av plåten. Under veckan i Jorm fick vi provsmaka enligt det här receptet.

Röding på lökbädd

Ingredienser:

  • Rödingar (går även att ta annan typ av hel fisk, t.ex. lax)
  • Gul lök i skivor
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Grädde till såsen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och smält en ordentlig klick smör på en plåt där inne.
  2. Lägg sen den skivade gula löken i botten av plåten.
  3. Skölj fisken.
  4. Salta och peppra in på köttet.
  5. Lägg fisken på löken och in i ugnen i ca 20-30 minuter tills skinnet på fisken lossnar lätt från köttet.
  6. Rensa från skinn och ben.
  7. Häll grädde på plåten med lök och krydda efter smak.
  8. Servera fisk och sås med potatis/potatismos/ris och grönsaker.

Så gott! Och inte bara bara det – visst är fisken vacker?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *