Kors och tvärs i cabelcross – film med 9 övningar

Cabelcross

Du som följt mig ett tag vet kanske att jag gillar den gymmaskinen? Inte särskilt macho träning i branschen, nu är det tunga lyft och coola hand stands som trendar, men det bästa är alltid att köra ditt eget race.

Jag gillar att inleda mina pass med de tyngsta övningarna, till exempel marklyft, chins och knäböj, för att avsluta med övningar som inte är lika krävande. Och under min rehabperiod för axeln körde jag nästan bara den här typen av övningar. Där du kan fokusera lite extra på mindre muskler eftersom inte de stora behövs på samma sätt som vid basövningar.

Jag kom in i gymvärlden när styrketräning var = kroppsbygge. Då gick det ut på att du skulle ”köra slut” på varje liten muskel. Nu vet jag att falure inte alltid är ett måste för dig som vill bli stark, men som sagt – jag gillar fortfarande vissa av övningarna från den tiden. Som i en instabil cabelcross.

Fördelar med träning i cabelcross

 1. Du kan jobba jämnsidigt för båda sidor eftersom maskinen har två viktmagasin.
 2. Kabeln är instabil likt annan friviktsträning, vilket innebär att du får jobba med mindre och inre muskler som hjälper till att stabilisera. Därför bra vid exempelvis axelbesvär eller annan re- och prehab.
 3. Varje liten viktplatta är lätt. Du kan därmed fokusera lite extra på mindre muskler eftersom inte de stora behövs på samma sätt som vid basövningar.
 4. Du kan jobba i många olika riktningar och med olika handtag.

Här visar jag dig 9 sätt att använda en cabelcross på för överkroppen.

9 övningar i cabelcross

 1. Korsat axeldrag uppifrån
 2. Korsat axeldrag nerifrån
 3. Bröstdrag nerifrån
 4. Bröstdrag uppifrån
 5. Bicepscurl ”krabban” mot huvudet
 6. Latsdrag
 7. Enarms tricepspress
 8. Corerotation uppifrån
 9. Corerotation nerifrån

Välj ut en eller ett par att komplettera dina andra styrkeövningar med eller kör ett ”myspass” med enbart kabelövningar. Lycka till om du testar och som vanligt önskar jag dig en riktigt fin fredag!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *