Grillspecial – 12 grilltips för alla smaker

Grillat.

Jag kan inte tjata nog om hur mycket godare allt bli efter en stund på grillen. Och vackrare  med sina ränder. Och hälsosammare, för visst känner du hur pulsen automatiskt går ner när du står där och vänder på maten? Som att kroppen förknippar doften med sommarsemester och automatiskt går in i samma avslappnade tillstånd.

Vi har grillat mycket sedan Jonas fick sin elgrill i 40-årspresent, året om på balkongen, men nu när värmen kommit får jag ännu mer feeling. Känner du samma sak? För dig har jag laddat upp med gamla och nya godingar från grillen.

12 grilltips för alla smaker

1. Kyckling. Det mest lättgrillade köttet att få saftigt med en hårdare, god grillyta. Jag brukar pensla mina i olivolja, sojasås, örtsalt och peppar. Samma sak med grönskar som passar bra att lägga vid sidan av. Här även några quornfiléer för vegetarianer/veganer. Smakar snarlikt kyckling med samma marinad.

2. Quornburgare. En lakto-ovo-vegetarisk nyhet i frysdisken som vi testade häromdagen. Till och med min skeptiske man tyckte de var jättegoda och barnen märkte ingen skillnad. Färdiga burgare att slänga på grillen, så enkelt det kan bli.

Min åt jag med fetaostsallad, bröd, bladspenat, ost, tomat och vitlökssås.

3. Kött. Jag hittade en bit älgkött från mina föräldrar i frysen som marinerades på samma sätt som kycklingen. Så saftigt, fint kött och gott till klassisk bearnaisesås, sallad och pommes.

4. Korv. Vilket finns i många former. Här kycklingkorv och annars finns ju även sojakorv, vanlig köttkorv, quornkorv och kalkonkorv. Har jag glömt någon?

Grillad tonfiskfilé /Anna Lissjanis

5. Tonfisk. Så fantastiskt gott att pressa på lite citron, olivolja, salt och peppar. Grilla tills köttet är lätt rosa inuti och ät med förslagsvis en melonsallad.

6. Gröna grillspett. Det mesta går att trä på en (blötlagd) pinne och grilla. Här aubergine, champinjoner, halloumi, paprika.

8. Mera grillspett! Här marinerat nötkött som grillats tillsammans med färsk sparris. Gott i exempelvis pitabröd eller tillsammans med en spenat- och fetaostpaj.

9. Foliefisk. Här rödingfilé med salt, peppar, dill och purjolök. Grillas tills fiskköttet är lätt rosa.

10. Majskolv och halloumi. Två typiska inslag på grillen. Pensla med samma glacé som köttet (om du äter kött vill säga) eller olivolja + kryddor.

11. Grönkål i folie. Lägg i ett folieark med skivad rödlök, fetaost, olivolja och flingsalt. Låt ligga på grillen i ca 20 minuter. Gudomligt gott tillbehör eller knäcker du ett par ägg över och äter som det är.

12. Efterrätt – klassikern banan med choklad i folie. Gör en skåra i bananen, peta ner chokladbitar och vira folie om. Grilla tills chokladen smält och banenen är krämigt god.

Har du fler grilltips? Komplettera gärna. Gó helg!

Relaterade lästips

2 kommentarer

  1. Tack, vilka härliga tips!
    Vi grillade faktiskt tonfiskkotletter i helgen och det var underbart!

    1. Anna Lissjanis

      Karin – ja, så gott! 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *