Shot med ingefära, honung och citron – recept

Framför allt Jonas har fastnat för att köpa små färdiga shottar med ingefära/citrondryck. Det ska ju vara så hälsosamt och bra för immunförsvaret med ingefära, och han gillar hur den får en att ”vakna till”. Här kan du läsa om 7 anledningar till att äta (eller dricka) ingefära, men som sagt – förutom de välgörande effekterna är även smaken god. Det river fint i kistan med stark ingefära, som en uppiggande kick på morgonen där honungen mildrar något.

Mina föräldrar har testat det här receptet tidigare som kommer från boken ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson. Där skriver hon att drycken tog bort hennes pappas knäont (ingefäran är erkänd för att kunna minska smärtan hos personer med artros i knäna) och håller immunförsvaret i topptrim. Själv är jag sällan sjuk, inte övriga familjemedlemmar heller, men efter våra dagars shottande i Jorm kan vi kanske åka hem friskare och piggare än någonsin?

Shot med ingefära, honung och citron

Ingredienser för 1 liter:

 • 200 g färsk ingefära
 • 1 liter vatten
 • 1/2 dl flytande honung
 • 2 citroner, saften

Gör så här:

 1. Skölj ingefäran noga och riv den grovt, enklast går det i matberedaren med rivjärnet monterat. Ingefäran behöver inte skalas.
 2. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och hetta upp till max 40° för att behålla nyttigheterna.
 3. Sila av.
 4. Låt svalna, tillsätt honungen och rör tills den har lösts upp.
 5. Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) och rör ner den i ingefärsvätskan. Sila av igen med en finmaskig sil.
 6. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta.

En stark boost för immunförsvaret tillsammans med morgongröten, här extra somrig toppad av saftig melon och blåbär.

Skål och godmorgon!

10 kommentarer

 1. För att få en fräschare färg, skala ingefäran. Riv för hand, i mixern fastnar ingefäran i rivjärnets hål och gör att rivandet tar längre tid och mer bökigt.

  1. Anna Lissjanis

   Bra tips! Tack

 2. Vet du ungefär hur lång hållbarhet denna dryck har? Funderar på att göra den, men skulle vara skönt att kunna göra en större sats förutsatt att den inte blir gammal efter bara någon vecka! 🙂

  1. Anna Lissjanis

   Den håller åtminstone några veckor. Och du kan alltid frysa in en flaska om det blir mycket.

 3. Hej. Jag tror inte man ska koka ingefäran för då försvinner alla nyttiga ämnen. Den ska bara sjuda ( alltså max 60 grader). Jag brukar göra ca 3 liter åt gången, då tar det inte slut så fort och jag har inte haft några problem med hållbarheten. Lycka till🙂

  1. Anna Lissjanis

   Tack för tipsen Jenny! Jag har inte gjort drycken själv, bara min mamma. Men förstår att det är som du säger 🙂

 4. Hej, testade ditt recept då den kom upp som nr1 på Google. Allt som allt tog det ca 1 timme och ingredienserna kostade ca 70kr. Dessvärre var allt förgäves då jag nu googlat vidare och sett att alla de nyttiga ämnena försvinner om det kokas!!!

  Så, rekommenderar att du uppdaterar ditt recept så att inte fler blir ”lurade”. Tack.

  Mvh
  Ellen

  1. Anna Lissjanis

   Ellen – bra att du säger till! Ska kolla upp detta. Har själv fått receptet från min mamma.

  2. Hej! Hur kan allt det nyttiga försvinna när det inte kokas utan värms till 40grader?

   1. Anna Lissjanis

    Bra fråga! Tyvärr har jag inget svar på det dock, utan har fått receptet av min mamma. Antar att det har något med att vissa ämnen dunstar bort om vattnet blir för hett?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *