Sesampanerad pangasius – dagens middagstips

pangasius

Fisk 3 gånger i veckan?!

Inte svårt att få in tycker jag. Alls. Eftersom jag tycker det är så gott. Tycker du? Dock består 90% av fiskmiddagarna hemma hos oss av lax. Det går på rutin att köpa hem en laxsida som räcker till många, ofta tillagad som den är med flingsalt och peppar i ugn (här 10 andra tips att toppa din lax med). Och på helgerna är sushi tradition, det vill säga även då lax, men jag vill bli bättre på att variera fiskrätterna. Jag har ju egentligen en hel bank med 10 goda fiskrecept att välja mellan, men det blir ändå att jag fastnar för ett eller två. Tills jag springer på något nytt..

Ett stenkast från mitt hem finns en liten närbutik som ofta har bra erbjudanden på olika matvaror och det var där jag hittade pangasiusfilé till pangpris. Eller hajmal som det heter på svenska. En fisk jag ätit ett par gånger tidigare, bland annat hemma hos Kattis i somras. Som i smak och konsistens påminner och rödspetta eller torsk. Fördelen är att den är tunn, går snabbt och lätt att panera, steka och gillas av barnen eftersom den påminner om köpta fiskpinnar. Hmm.

Sesampanerad pangasius

  • Filéer av pangasius
  • 1 uppvispat ägg
  • Sesamfrön
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Vispa upp ägget och strö sesamfrön på en annan tallrik.
  2. Vänd först fisken i ägg, sen i sesamfrön.
  3. Salta och peppra.
  4. Stek i rikligt med olja på medelhög temperatur på båda sidor så att köttet ”faller isär” och ytan blir krispigt gyllenbrun.

Servera förslagsvis din pangasius med färska grönsaker, kokt ägg, majonässås, glasnudlar/ris/potatis/matvete, stekt bladspenat eller vad som helst egentligen som du tycker om. Sötpotatispommes ska jag göra till nästa gång. Eller ugnsrostad blomkål. Finns mycket gott som sagt..

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *