4 goda ätbarheter med hjortron

Frukost med hjortron /Anna Lissjanis

Hjortron.

Norrlands guld. Alltså inte ölen, utan det vi ofta kallar för ett bär men som är en frukt. Som liknar gyllene små moln, vilket jag antar är anledningen till det engelska namnet cloudberry. Gillar du hjortron? Det är en sådan där typisk sak som man antingen gillar eller inte, sällan något mitt emellan.

Jag har alltid älskat hjortron, som godast direkt från myrmarken, men även i andra smakkombinationer. Jag åt en så god lunch i helgen som jag vill tipsa om tillsammans med andra läckerheter med det vackra bär… eh, frukten som ingrediens.

1. Som topping på frukosten. På gröt, yoghurt, keso eller varför inte på en riskaka med färskost?

hjortron

2. Som kall sås till mat. Ute på Norderön på Tivars Gårdsbutik åt jag lokalt varmrökt regnbåge, varma rotfrukter och hjortronsås. Jag kunde gissa mig till att den var gjord av creme fraîche, hjortronsylt och en nypa salt. Supergott och skulle säkert även passa som sås till kyckling, kallskuret kött eller en fetaostsallad.

 3. Hjortronsylt är THE sylt på våfflor och pannkakor i min värld.

4. Till efterrätt. Varma hjortron är fantastiska tillsammans med vaniljglass och kolasås. I rånkoppar eller någon sötsak med vit choklad, ihop med marränger, på småkakor eller i rulltårta.

Har du fler läckerheter med hjortron att rekommendera?

8 kommentarer

 1. Ja, det är sååååå gott!!! 😀

  1. Anna Lissjanis

   Eller hur Malin! På olika sätt 🙂

 2. Hej Anna!

  De klassiska syltrutorna som vanligtvis görs med lingonsylt blir grymt goda om man tar hjortron och strör på en gnutta socker, dvs inte hjortronsylt+socker, utan bär och lite socker. Tips från min svärmor, som gör gudomliga kakor! 😀

  Tack för en bra blogg!

  Mvh Maria

  1. Anna Lissjanis

   Maria – låter jättegott! Tack för tipset 🙂

 3. Hjortronsylt och grädde på en chokladpavlova är riktigt gott och något som vi gärna gör som nyårsdessert. Vi köpte med oss en burk hjortronsylt från Vålågården när vi var på semester i Åre i somras. Det måste vara den bästa souveniren som finns. Lokalproducerat och får en att komma ihåg känslan från semestern.

  1. Anna Lissjanis

   Tack för tipset Maria! Vi äter ofta rånkoppar med glass, grädde och varm hjortronsylt på nyårsafton, men din variant låter också fantastisk. Och jag håller med – mat som väcker minnen är extra speciell..

 4. Men gud så gott, vill HA 🙂

  1. Anna Lissjanis

   Ja, Mari, mat med hjortron är gott.. 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *