Söndagsbiffar med kantarellsås, ugnsbakad sötpotatis och aubergine

Storkok på söndagar..

..är något jag tycker om av flera skäl. Faktiskt inte bara för att det är praktiskt med färdiglagade maträtter inför veckans fullbokade dagar, utan även för att det är som meditation att stå där och röra i grytorna. Ungefär som vid träning kan jag stänga av tankarna på annat och ägna all uppmärksamhet åt att hacka, forma, röra och vända. Flytta fokus till praktiska saker, som ger hjärnan en stunds vila. Åtminstone när jag är själv i köket..

Sen smakar det du lagt din tid och själ på extra gott också. Ännu mer med fina råvaror, som kantarellerna och älgfärsen jag gjorde en lyxig söndagsmiddag av förra helgen. Det krävs inte så avancerade kokonster för att få till något gott när maten i sig är av hög kvalité, så varsågod att sno de enkla recepten till din egen middag. Och var inte rädd att dubbla mängden ingredienser så det räcker till veckans matlådor.

Älgfärsbiffar med cheddarost

Ingredienser:

  • 1 kg älgfärs (alt. nötfärs eller annan färs. Kan även bytas ut till ex. kycklingfärs/fiskfärs/eller rivna rotfrukter)
  • 3 hela ägg
  • salt och peppar efter smak
  • smör att steka i

Gör så här:

  1. Blanda färs, ägg och kryddor.
  2. Forma till önskvärt stora biffar.
  3. Stek i smör på båda sidor tills köttet är genomstekt.
  4. Lägg på en bit ost så att den smälter över.

Enkel kantarellsås

Ingredienser:
  • 200 g kantareller
  • 1 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk sojasås
  • 1 grönsaks­buljongtärning
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Stek kantareller i smöret tills vätskan försvunnit.
  2. Smula buljongtärning över och häll på grädde och sojasås.
  3. Smaka av såsen med salt och peppar.
  4. Låt allt koka ihop på svag värme under kastrull i minst 15 minuter.

Ugnsbakad sötpotatis och aubergine

Ingredienser:

  • 2-3 stora sötpotatisar
  • 1 aubergine
  • ca 3 msk olivolja
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Skölja och dela grönsakerna. Sötpotatis i stavar och aubergine i ca 1 cm tjocka skivor.
  2. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, salta och låt stå i ca 5-10 minuter.
  3. Ringla över olivolja och grädda i ugnen på 250° tills det fått fin färg, ca 30 minuter. Kika in då och då och vänd på grönsakerna.

Fortsatt go helg!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *