Lättlagad kyckling med fetaost, soltorkade tomater, lök och kesotäcke  – recept

Är du lika förtjust i plåtar som jag? Alltså för matlagning. Om du brukar kika in här med jämna mellanrum har säkert sett hur mycket mat jag lagar på en plåt i ugn? Här hittar du hela 16 praktiska plåtmaträtter som jag bjudit på tidigare och nu kommer ytterligare ett. Det här middagstipset tillägnar jag @kapika78 och @superhallon som önskade ”fler lättlagade recept” på Instagram. Ja – dig med förstås!

Därför plåt

För är det något sätt som är smidigt att laga mat på är det att lägga allt du vill äta på en plåt, gärna med bakplåtspapper under för att slippa diska. Sen in i ugnen och låt maten laga sig själv medan du gör annat. Dessutom gör det ofta inget om du låter maten vara inne någon minut längre eller kortare, jämfört med det du tillagar på spisen eller grillen där sekunder kan vara avgörande. Och resultatet – det blir ofta magiskt! Saftigt inuti med knaprig yta, som den här kycklingrätten.

Du kan i princip ta vilka ingredienser du har hemma, men just fetaost, rödlök och soltorkade tomater gifter sig extra fint.

Kyckling med fetaost, soltorkade tomater och kesotäcke  – recept

Ingredienser:

  • 1800 g kycklingfiléer
  • 250 g keso
  • 1 dl crème fraîche
  • 200 g fetaost
  • ca 5 strimlade soltorkade tomater i olja
  • ½ dl olivolja
  • ev. oliver
  • 1 hackad rödlök
  • broccoli, spenat eller bönor
  • pumpakärnor
  • 1 msk sojasås
  • chiliflakes
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda kycklingen med olivolja, kryddor och sojasås. Lägg i botten på en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 225°.
  2. Hacka rödlök och tomater.
  3. Blanda crème fraîche, keso och smulad fetaost med de hackade ingredienserna.
  4. Bred blandningen över kycklingen och strö över pumpakärnor. Lägg ev. dit broccoli eller andra grönsaker.
  5. In i ugnen i ca 30 minuter. Skär då och då i kycklingen för att se om köttet är färdigt.

Servera med ris, matvete, sötpotatis eller vad du önskar. Smaklig måltid!

6 kommentarer

  1. Låter supergott tack för inspiration 😊

    1. Anna Lissjanis

      Så lite Johanna! 🙂

  2. Det jättegott ut! Jag letade just efter nåt nytt gott och enkelt kycklingrecept. Det får nog bli detta redan ikväll. Har dock tedan handlat, men saknar bara keso och pumpakärnor så det går säkert att få till nytt bra ändå. (Men jag antar att mängden kyckling ska vara större än 180g?)

    1. Anna Lissjanis

      Emma – du kan absolut laga detta utan keso och pumpakärnor 🙂
      Och ja – jag menade 1800 g kyckling (2 st 900 gramspåsar)

  3. Hej! Låter gott 😃 Har du på kycklingens ”täcke” när kycklingen är helt rå eller kör du den en stund själv?

    Tack för en bra blogg 🙏
    //Anna

    1. Anna Lissjanis

      Ja, det blev gott Anna! Jag hade kycklingen i ugnen en stund medan jag hackade och fixade ”täcket”. Men du kan nog ha in allt på en gång också om du vill.

      Tack snälla, vad glad jag blir att du berättar det!
      Kram

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *