5 middagar – från torsdag till och med måndag

Att satsa på goda middagar är alltid är värt tycker jag. När du jobbat – eller pluggat – klart. Kommit hem, dragit på mysplaggen och kanske samlats med familj och/eller vänner. Goda luncher är såklart också trevligt, men personligen bryr jag mig mindre om vad jag äter då. Ofta har jag fullt upp med jobb och mindre tid att njuta i lugn och ro. Det blir ofta matlådor med rester eller vad som är snabbt att fixa ur kylen om jag sitter hemma. Men våra middagar lägger jag gärna extra tid på.

Ändå är det inte helt enkelt att hitta på roliga och goda maträtter varje dag. Det tycker åtminstone jag och förmodligen du med ibland? Därför passade jag på att fota vad vi ätit under fem dagar, så att du kan hämta inspiration inför veckan.

5 middagar – från torsdag till och med måndag

Torsdag. Jag hade fått hem en kul stekpanna från Tefal tillsammans med massa andra läckerheter. Nutella, minimaränger, strössel och recept. Vet inte om jag lyckades så bra med att skapa en nalle, men alla var nöjda ändå. Man skulle spruta i pannkakssmet i linjerna, låta det steka en stund, sen fylla i med smet som täckte hela pannan. Roligt, men lite väl tidskrävande med 5 hungriga vargar här hemma.

Amerikanska pannkakor

Ingredienser för ca 15 st:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 1/2 dl mjölk (3%)
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • smör till stekning

Gör så här:

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet.
  2. Pensla en plättlagg eller en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1 msk smet per pannkaka, alt. mer för en riktigt stor som på bilden.
  3. Grädda ca 1 1/2 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut.
  4. Servera med nutella, färska bär, grädde eller vad du tycker är gott.

Fredag. Istället för att gå till Donken ville jag prova göra egna chicken nuggets. Hur svårt kan det va? Som vanligt höftade jag fram receptet och det blev ju ok, men prova gärna det här receptet för garanterat lyckat resultat.

Chicken nuggets

Ingredienser, 4 portioner:

Gör så här:

  1. Ta fram kycklingfiléerna och skära i bitar, enklast de är lite frusna.
  2. Häll ägg i en skål, pressa ner saft från citronen och vispa ihop.
  3. Blanda ströbröd, vitpeppar och salt i ett djupt fat.
  4. Doppa kycklingbitarna i äggsmeten, sen i ströbrödmixen.
  5. Smält smör och rapsolja tillsammans i en stekpanna.
  6. Stek väl dina chicken nuggets tills de är gyllene.
  7. Servera gärna pommes frites och curry- eller vitlökssås.

Lördag. Hämtmat. Jag menar, en dag i veckan är det skönt att slippa matlagning. Och det behöver ju inte innebära sushi eller pizza som vi ofta unnar oss, du kan ju exempelvis köpa hem en påse räkor eller annan plockmat.

7 tips på annan god fast food hittar du här.

Söndag. Även denna middag lyxig, med en färdig tjälknöl från frysen som mamma gjort. Men den ugnsrostade potatisen och kantarellsåsen gjorde jag själv.

Tjälknöl

Ingredienser:

  • 1 1/2 fryst nötstek eller viltstek (à ca 1 kg)
  • 1 1/2 l vatten
  • 1 1/2 dl salt
  • 3 msk socker
  • 15 vitpepparkorn
  • 1 1/2 msk sambal oelek

Gör så här:

  1. Tjälknöl: Sätt ugnen på 75°C.
  2. Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 12 timmar.
  3. Stick in en köttermometer efter 4–6 timmar, när köttet har tinat. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen i köttet är 65–70°C.
  4. Lag: Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt kallna.
  5. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar.
  6. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet 4–5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir det för salt. Skär köttet i tunna skivor.

Kantarellsås med rödvin

Ingredienser:

  • Kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3-4 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1/2 dl rödvin

Gör så här:

  1. Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
  2. Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
  3. Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar, soja och rödvin.

Klyftpotatis

Ingredienser:

  • Potatis
  • Olivolja
  • Salt och peppar eller andra kryddor du gillar

Gör så här:

  1. Skär potatis i klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Ringla olivolja över, salta/krydda efter smak.
  3. In i ugnen på 250° i ca 30 minuter.

Måndag. Vegetariskt a´la Meat Free Monday. Vid bloggträffen förra veckan, som jag kommer berätta mer om i morgon, blev vi sponsrade med supergod Indisk Linssoppa med kokos och curry från Spoons. Spoons färdiga rätter är näst intill som hemlagade, bara i större mängd. De är gjorda på färska råvaror, innehåller inga tillsatser, socker, gluten eller laktos. Fulla av näring från protein- och fiberrika baljväxter – en mättande och klimatsmart proteinkälla.

Ingen blir en bättre människa av att stressa ihjäl sig för att laga mat från grunden. Idag finns det så mycket goda och näringsrika snabbrätter, smidiga att välja dagar du har fullt upp med annat. Och ihop med exempelvis ett gott bröd och pålägg förvandlar du vilken färdigrätt som helst till en festmåltid.

KRAM och ha en god ny vecka!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *