9 knep för lättare långpass (och nytt löpmål)

Årets första långpass √

Som gav sån jädrans mersmak att jag vill berätta mer för dig om. I söndags morse klev jag upp tidigare än vanligt (för att vara helg), eftersom jag ville äta och smälta maten innan ett långpass med Terese. Och dricka en Nocco för ovanlighetens skull, inne på dag 2 av 3 utan kaffe, men någon slags koffeinkick vill jag ha på morgonen. Helst kaffe dock. Så gott, värmande, uppiggande. Nu är jag tillbaka vid mitt kaffedrickande men den morgonen gjorde jag ett undantag med ”koffeinläsk”. Som visade sig funka fint.

Som jag nämnt har jag varit mer taggad på styrketräning än löpning i säkert ett år nu. Det har gjort mig stark och explosiv, vilket jag älskar, men långa löppass går desto tyngre. Eller gör dom det?

Det var halt ute, någon enstaka minusgrad och hårt packad snö på Djurgården där vi tänkt springa. Turen startade därför i lugnare tempo än någonsin, vilket inte var så dumt ändå. Pulsen höll sig på behaglig nivå, trots att vi pratade hela tiden och känslan var lätt. Och så förblev det, även efter att vi vänt in mot stan för att springa på halkfria vägar. En sväng till SATS Odenplan för att låna toaletten, ut på Kungsholmen, längs Kungsgatan och Birger Jarlsgatan bort mot Odenplan igen. Och när vi sagt hej då fortsatte jag ett par kilometer till eftersom det kändes så bra.

9 knep för lättare långpass

1. Ät och drick innan. Det är en enorm skillnad att springa med välfyllda kolhydratdepåer mot utan. Jag laddade som vanligt upp med mat och glass kvällen innan, samt en lättare frukost en timme innan jag gav mig ut. Och kaffe på det, uppiggande och även bra för att göra den viktiga 2an innan..

2. Boka en löpdejt. Det är såklart individuellt, men för mig är sällskap ett måste för att springa långpass, om jag inte har något specifikt mål. Då kan jag motivera mig ändå. Tiden går betydligt fortare och det är fantastiskt att hinna prata såpass länge med en god vän.

3. Spring så långsamt som möjligt första kilometrarna. Kommer du upp i hög puls i start kan det var svårt att få ner den. Bättre att börja nästan löjligt lugnt för att sen öka.

4. Fokus på saker/samtal runt omkring. Vacker natur, coola byggnader, djupa samtal, bra musik eller en podcast  – vips har du sprungit flera kilometer.

5. Ta en kilometer i taget. Sätt ett lågt mål och öka hellre än tvärtom, om du som jag är en prestationsmänniska. Då blir varje extra kilometer ett ”yes” istället för varje minskad kilometer ett misslyckande.

6. Se över tekniken med jämna mellanrum. Du kommer bli trött, vilket innebär sämre teknik som kan slita på kroppen. Därför bra att då och då känna efter. Sträcka på dig, spänna åt coremusklerna, dra bak och ner axlarna, vinkla ut tummarna (vilket automatiskt drar ihop skulderbladen lite).

7. Gå sista kilometern. Efter att ha sprungit riktigt långt blir promenaden som världens skönaste belöning samtidigt som du blir av med eventuell ansamlade mjölksyra.

8. Prioritera dusch och mat efteråt. Instagram, tvätt och annat väntar. Hjälp kroppen med att snabbt byta nedbrytning mot återhämtning och värme istället.

En halvmara, alltså 21 km landade jag på. Ingen snabb sådan och med tunga sementben mot slutet, men fortfarande lugna andetag. Det gjorde mig så glad! Eftersom det länge varit tvärtom – att jag kämpat med hög puls även om benen varit pigga. Du blir fortfarande bra på det du tränar och det krävs mer kraft att springa med en tyngre kropp, men du behöver ändå ingen speciell löpkropp för att springa långt och lätt. Jag skulle aldrig offra min styrketräning, eller god mat för den delen, för ett lättare löpsteg (eller tvärtom – jag skulle aldrig offra min löpning för att bygga stora muskler). Det får i så fall komma av mer löpträning, men det finns (se punkterna ovan) andra knep att ta till för en skön känsla. Alltså om du tränar för livsloppet – inte att vinna ett race mot andra a´la elitidrott.

Nej, jag tänker varken tävla mot andra eller min forna löpform, men MED mig själv och andra. Under rundan frågade Terese om jag ville springa Stockholm Marathon lördag 2 juni. Jag sa ja! Det känns jätteroligt att ha ett mål med löpningen igen och jag älskar lopp, så länge jag håller tävlingsdjävulen i schack. Revansch mot mardrömsmaran 2012, även om jag inte kommer gå all in för en bra tid på samma sätt den här gången. Istället all in för en skön löpkänsla!

9. Anmäl dig till ett långlopp. Få saker höjer motivationen mer än ett lopp. Löpfesten där du får dela ditt intresse med tusentals likasinnade.

Någon mer som ska springa Stockholm Marathon i sommar? Eller något annat lopp? Roligt om vi kan peppa varandra under våren.. 🙂

P.S. Fler, mer konkreta tips kring planering, kost med mera vid långpass hittar du här. D.S.

4 kommentarer

 1. Jag ska springa min första halvmara – 21 april i Sthlm. Tjejmilens halvmara. Sedan ett lokalt lopp i maj på 10km, Vårruset, ett laglopp med jobbet, sedan Tjejmilen 1 sept igen!

  1. Anna Lissjanis

   Vad roligt med så många lopp att se fram emot Joanna! Stort lycka till med träningen inför dem 🙂

 2. Vilken härlig känsla! 🙂

  1. Anna Lissjanis

   Ja, det var över förväntan efter att inte ha sprungit långpass sen i höstas. Så roligt! 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *