3 veckor till Stockholm Marathon – min träningsplan

”Ja, jag springer gärna ett långpass till med dig innan Stockholm Marathon! Det är ju en hel månad kvar..”

..sa jag till Jennie när vi skiljdes åt efter gårdagens tur runt Brunnsviken. Sen slog det mig att det bara är TRE veckor kvar till loppet. Kanske lika bra det, för hur cool jag än är (d.v.s. ingen prestationspress som jagar mig) invaderar alltid fjärilarna magen såhär på upploppet. Lika bra att få bort dem så fort som möjligt, även om de är godartade, men själva träningen inför skulle jag kunna ägna mig åt året om.

Antar att vi är olika typer av träningsmänniskor. Som antingen älskar själva träningen, älskar att tävla eller både och? Jag gillar båda, men skulle jag behöva välja är träningen inför det bästa. Utan nervositet, med ett lockande mål, där jag successivt kan glädjas åt små framsteg och känslan i nuet.

Redan i ottan klockan 7 i torsdags morse gav jag och Jennie oss ut. Det skulle jag aldrig gjort utan sällskap en ledig dag som denna kan jag meddela. Men nu var det så länge sen vi sprang ihop, vilket jag saknat. Vi hade mycket att prata om, samtidigt som Jennie fick in sitt första långpass på ett tag och jag bra underhållning av uthålligheten inför Maran.

Vi sprang över Stora Skuggan och tog selfies med Kungens får, längs vattnet runt Brunnsviken. Genom Hagaparken och Valhallavägen tillbaka till Gärdet igen där båda bor. Totalt 22 km för mig som tog en extra sväng när Jennie kände sig nöjd efter 18. En halvmara var mitt sikte med det här passet, då har mitt envisa jag svårt att ge sig tidigare när allt känns bra.

Ett lugnt och skönt pratpass under perfekta omständigheter. Med en värmande sol, lätt svalkande vindar och fint sällskap – löpardrömmen. Dessutom bra att testa ännu en potentiell sko till loppet, Saucony Kinvara9. Kan bli den. Och bra för självförtroendet inför Stockholm Marathon att känslan EFTER passet var såpass bra. Inte alls samma stickande i låren eller trötthet som efter tidigare långpass, vilket jag ser som ett bra tecken på att löpformen tagit sig. Att målet mot ett ”njutbart lopp” borde vara görbart om allt flyter på och det inte är regnrusk a´la 2012 på loppdagen, haha.

Nu är det mest underhållningsträning och att hålla mig frisk fram tills 2 juni som gäller. Läs gärna mina ”10 tips inför ditt löplopp” där jag går in på fler detaljer för dig med liknande utmaningar. Så här tänker jag den här gången:

 3 veckor till Stockholm Marathon – min träningsplan

 • Vecka 20: 3 löppass, varav 1 långpass (sista), 1 intervallpass och 1 beroende på lust/dagsform.
 • Vecka 21: 3 löppass, varav 1 lugnt distanspass (max 15 km), 1 intervallpass och 1 beroende på lust/dagsform.
 • Vecka 22: 3 löppass, varav 1 lugnt distanspass (måndagen, på max 12 km), 1 kort pass med lätta fartökningar (på onsdagen) och –Stockholm Marathon på lördagen!

Övrig träning dessa veckor blir också underhållsträning, anpassad efter dagsform. Nu är det maran som är mitt primära mål, så styrketräning, yoga och annat kommer i andra hand. Framför allt är det styrketräning för benen jag är försiktig med sista veckan för att inte vara stum och få träningsvärk inför loppet. Även löpningen sista veckan kan jag hoppa över om jag känner mig sliten, för vid det här laget är träningen klar. Förbättras kan jag bara om jag är tillräckligt utvilad.

Ser verkligen fram emot löpfesten. Hur känns det för dig som också ska vara med? Vet att jag inte är ensam. KRAM!

8 kommentarer

 1. Lycka till – maraton känns för långt för mig. Iaf än på ngr år😊! Lycka till då det är dags!

  1. Anna Lissjanis

   Du kan också med lite framförhållning på träningen och om du tycker det skulle vara kul 🙂

   Tack snälla!

 2. Åh, blir nästan lite pirrig i kroppen av att läsa när det är nära till lopp. Mina absolut bästa tips är: dricka tillräckligt INNAN loppet (typ 2-1 dag innan, så behöver man inte vara ”orolig” över att kroppen blir uttorkad. OM det är väldigt varmt), äta lätt mat innan (dagen innan och på loppdag), träna lätt sista veckan så att man känner hur kroppen vill jobba, inte bryta rutiner som man har som gör att det känns ”rätt” OCH det sista men svåraste, lita på träningen man har gjort innan. Det är träningen innan som är det största jobbet. 🙂

  1. Anna Lissjanis

   Elin – tack för många bra tips! <3

 3. Jo, det var ju jag som gnällde på min benhinna inför maraton på IG.
  Driver på och kör i långsam takt, det blir inte värre av det så jag kommer att gå till start och hoppas på målgång. Dock undrar jag om jag verkligen har tillräckligt många mil i benen för det här. Det återstår att se såklart och lite nervös är jag allt även om detta maraton får bli ett ”målet är målet och inte tiden”-lopp. Lycka till alla som springer!

  1. Anna Lissjanis

   Annika – hur mycket springer du per vecka? Antal pass och distanser? Du ska veta hur många som inte ens tränar inför loppen och ändå tar sig runt på ren envishet och stämningen från loppet. Kommer säkert gå bra för dig!

   1. Jag har hållit i gång min löpning (plus övrig träning) under några år så jag är ingen nybörjare alls. Kom dock i gång lite sent med just långpassen i år pga sjukdom och sen benhinnan då. Har nu på kort tid klämt 13, 15, 16, 17, 18 och 20 km så visst finns det lite i benen, men alla talar jämt om vikten av att springa så MYCKET inför maraton. Utöver de långpassen har jag sprungit en 8-10 km tur samt intervaller under veckorna. Mina pass jag går på är Grit Strength för att bygga nån slags styrka.

 4. Nu fick du världens utläggning, förlåt, mest nerver som spökar antar jag.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *