8 goda, gröna middagsrecept

Sommar!

Ja, för med juni är det ju faktiskt det. Sommar. Något som för mig ger sug efter kalla, ”saftiga” middagsrecept med mycket grönt. Sallader, säsongens rotfrukter, grillat, medelhavsmat och kalla såser. Och nej – sallad för mig är inte = isbergssallad, gurka och tomat. Det ska vara massor av mättande och smakrika grönsaker och tillbehör av olika struktur, sälta, knaprighet, söttma, fett och syrlighet.

På bilden ser du mig från förra året då vi arrangerade Frisk & Stark Familj i Kroatien och jag hade beställt in en ”extra large ceasar sallad”. Fick in ett helt uppläggningsfat, men nöjd var jag. Sallad innehåller som bekant mycket vätska, vilket är bra i värmen, men därför behövs det även desto mer för att bli mätt. Att addera sås, ost, kött, ägg med mera är dock tips som gör att du står dig längre. Och som ofta behövs för den goda smaken åt rätterna.

8 goda, gröna middagsrecept

Ceasarsallad

Ingredienser:

  • Grillad kyckling
  • Romansallad
  • Riven parmasanost
  • Körsbärstomater
  • Knaperstekt bacon
  • Krutonger
  • Rödlök
  • Andra grönsaker du gillar
  • Ceasardressing (se nedan)

Starta med att grilla en kyckling/kycklingfilé. Jag brukar gnida in kycklingfiléerna i olivolja, soja, Herbamare örtsalt, peppar, lite curry och paprikakrydda. Samma oljeblandning penslar jag även eventuella grönsaker med. In i ugnen på 225° i ca 30 min.

Ceasardressing

Ingredienser till ca 5 dl ceasardressing (jag gör dubbel sats så räcker den till ca 6-8 sallader):

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardeller
  • 3 dl rapsolja (funkar även med olivolja)
  • ½ dl finriven parmesanost
  • salt & peppar
  • vatten

Gör så här:

  1. Mixa äggulor, sardeller, vitlök, senap, vitvinsvinäger och citron slätt.
  2. Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du fortsätter mixa.
  3. Tillsätt finriven parmesan och vispa för hand eller med elvisp till en tjockare vit kräm, likt majonäs.
  4. Späd dressingen med vatten och du vill ha den tunnare.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Skär grönsakerna, stek bacon och lägg upp på stora fat. Blanda i ceasardressing, riv över parmesan och lägg på bacon och krutonger.

Ugnsgrillad lax med aubergine, champinjoner och färskpotatis

Ingredienser:

  • Laxsida
  • Aubergine
  • Champinjoner
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Lägg laxen och skivad aubergine på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt, peppar och låt stå att dra in medan du skivar övriga grönsaker.
  3. Skiva champinjoner och gärna andra grönsaker om du har hemma, ex. broccoli, paprika, rödlök och morötter blir gott ihop.
  4. Lägg grönsakerna runt laxen. Ringla olivolja över allt grönsakerna. In i ugnen i ca 20-30 minuter beroende på laxens tjocklek.
  5. Koka under tiden färskpotatis och rör ihop vitlökssås av crème fraîche, örtsalt och pressad vitlök, alt. romsås.
  6. Skär lite i laxen och se om den är klar. Då ska köttet vara gyllene utanpå, rosa inuti och lätt falla isär.
  7. Servera med grönsallad.

Vegans rödbets- och kikärtssallad

Ingredienser:

  • Bladspenat
  • Rödbetor
  • Champinjoner
  • Avocado
  • Olivolja
  • Kryddor
  • Kikärtor rostade med olivolja, salt och pressad vitlök

Blanda alla ingredienser och servera gärna med ett gott bröd.

Grillad kyckling med halloumi och avokado

Ingredienser:

  • Kycklingfilé
  • Halloumi
  • Avocado
  • Aubergine
  • Champinjoner
  • Paprika
  • Rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk sojasås
  • örtsalt
  • peppar
  • Creme fraîche
  • Vitlök
  • Riven parmesanost
  • Färska grönsaker till en blandsallad

Gör så här:

  1. Blanda en marinad av olivolja, sojasås, örtsalt och peppar.
  2. Gnid in kycklingfiléerna, aubergine, champinjoner, paprika och klyftor av rödlök med marinaden.
  3. Grilla allt samman eller tillred i ugnen på 250° i ca 30 minuter.
  4. Blanda under tiden creme fraîche med pressad vitlök, örtsalt och peppar. Ställ i kylen så länge.
  5. Hacka sallad, riv parmesan och lägg på tallrikar.
  6. Tillsätt det grillade, vitlöksås, ½ avokado per person och riv över parmesanost.
  7. Servera, ät och njut!

Varm sallad med amarant

Ingredienser:

  • 2 portioner kokt ekologisk amarant
  • 1 aubergine
  • 2 paprikor
  • 2 st rödlök
  • 1 paket ekologisk fetaost
  • 1 påse ekologisk babyspenat
  • körsbärstomater
  • olivolja
  • flingsalt
  • ICA Gott Liv salladsmix med solrosfrön, pumpakärnor, pinjenötter

Gör så här:

  • Skiva grönsakerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper (utom bladspenaten).
  • Ringla olivolja över och strö på flingsalt.
  • Grilla i mitten av ugnen på 225° i ca 30 minuter.
  • Koka under tiden amarant enligt instruktioner.
  • Tärna fetaosten.
  • När grönsakerna är klara – blanda ihop dem med amarant, bladspenat, körsbärstomater och fetaost.
  • Toppa med salladsmix.
grilltips

Quornburgare

En lakto-ovo-vegetarisk burgare från Quorn som du hittar i frysdisken. Grilla eller stek, gärna med en skiva ost på och servera med önskade tillbehör och en stor sallad. Min åt jag med fetaostsallad, bröd, bladspenat, ost, tomat och vitlökssås.

Vill du istället göra dina burgare från Quorn Färs har jag ett annat recept här.

Chiacrunchiga quornburgare

Ingredienser till va 6-8 biffar:

  • 1 förpackning quornfärs
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk chiafrön
  • 2 ägg
  • valfria kryddor (snåla inte eftersom qourn i sig inte smakar så mycket)
  • olja/smör/kokosolja för stekning

Gör så här:

  1. Finhacka rödlök och vitlök.
  2. Blanda upptinad quornfärs med ägg, chiafrön och kryddor. Låt sen stå och svälla ca 10 minuter.
  3. Stek med fördel löken eller blanda i den rå och forma till biffar. Även om de känns lösa i konsistensen blir de fasta efter stekning.
  4. Stek biffarna gyllenbruna i ca 10 min på varje sida. Lägg på en skiva smakrik ost och låt smälta över.
  5. Servera i pitabröd, hamburgerbröd eller ett krispigt salladsblad för en glutenfri variant tillsammans med valfri dressing och grönsaker.

Älgfärsbiffar med pasta och sallad

Ingredienser:

  • 1 kg älgfärs (alt. nötfärs eller annan färs. Kan även bytas ut till ex. kycklingfärs/fiskfärs/eller rivna rotfrukter)
  • 3 hela ägg
  • salt och peppar efter smak
  • smör att steka i

Gör så här:

  1. Blanda färs, ägg och kryddor.
  2. Forma till önskvärt stora biffar.
  3. Stek i smör på båda sidor tills köttet är genomstekt.
  4. Servera med kokt pasta, oliver och färska grönsaker.

Lax med ris och ponzu mayosås

Ingrediser:

  • Lax – ångkokt, stekt, ugnsgrillad, gravad eller vad du gillar
  • Kokt ris av valfri sort
  • Sallad med bladspenat, körsbärstomater, gurka, böngroddar, vinegrette, pumpakärnor
  • Bladspenat stekt med olivolja, rödlök, pressad vitlök och slutligen ägg
  • Kokt ägg
  • Ponzu mayo-sås

Sista middagsbilden är inget jag gjort själv egentligen, det är favoriten shake mushi som du säkert sett att vi köper hem väldigt ofta från sushi Itamae. Egentligen inget avancerat, men ibland är det ju skönt att inte behöva laga maten själv.

Puss och smakliga måltider! /A

2 kommentarer

  1. Så många goda recept! Tack för det 😊

    1. Anna Lissjanis

      Kul att du gillar dem 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *