Vad göra med dina höstäpplen? 7 recept med äpple – från frukost till dessert

Godmorgon goding!

Det är ju säsong för svenska äpplen nu, så jag har samlat några av mina bästa recept med äpple till dig som har trädgården full. Själv har jag inte riktigt det problemet som bor i lägenhet, men har vänner som försöker komma på vad de ska göra med sin frukt, vilket gav mig idéen till det här inlägget. Hoppas du hittar något som passar!

7 recept med äpple – från frukost till dessert

Havrechiagröt med blåbär, äpple och pumpakärnor

Ingredienser, 1 portion:

  • 1 dl havregryn
  • 2 msk chiafrön
  • 1 msk linfrö
  • 1 nypa salt
  • 2,5 dl vatten
  • 1 helt ägg
  • ½ äpple i bitar
  • ½ dl blåbär
  • 2 msk pumpakärnor

Gör så här:

  1. Blanda gryn, frön, salt och vatten och koka i ca 2-5 minuter.
  2. Mot slutet – rör i ett ägg tills det stagnerat.
  3. Tärna äpplet.
  4. Servera gröten med kanel, äpple, blåbär, pumpakärnor och valfri mjölksort om du önskar.

Apple Pie Oatmeal

Ingredienser, 1 portion:

  • 1 dl havregryn
  • 1/2 rivet äpple
  • 1/2 tsk kanel
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 dl vatten

Gör så här:

  1. Koka i ca 2-5 minuter.
  2. Toppa med valfria gosakaker, t.ex. resten av äpplet, mer kanel, nötsmör, kokos och mjölk. Galet gott, lent och varmt mättande i magen. Du kan även röra ner ägg i också för en extra krämighet, protein och pajliknande konsistens.

Ugnspannkaka med äpple och kanel

Ingredienser:

  • 1 dl dinkelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • en klick smör
  • 1-2 skalade, tunt skivade
  • ca 1/2 dl Hermesetas lättströ
  • ca 2 msk kanel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och smält en klick smör i en ugnssäker form.
  2. Skala äpplet/äpplena och skiva tunt.
  3. Blanda sockret med kanelen och vänd äppelskivorna i blandningen. Lägg dem i botten av formen.
  4. Blanda ihop pannkakssmeten och häll över äppelskivorna.
  5. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
  6. Servera som de är eller som efterrätt med en klick Vaniljkesella, grädde eller vanlijglass.
Laxbakelse /annalissjanis.se

Laxbakelse med avocado och äpple

Ingredienser, 6 portioner:

  • 400 g kallrökt lax i skivor
  • 2 avokador 
  • 4 msk crème fraiche 
  • rivet skal av 1/2 lime 
  • 1 msk färskpressad limejuice 
  • 1 liten rödlök 
  • 1/2 äpple (à 75 g)
  • 1 1/2 krm kajennpeppar 
  • salt

Sallad:

  • 1/2 dl pinjenötter 
  • 1/2 ask salladsärter (à 75 g)
  • 1 påse späda salladsblad (à 70 g)
  • 3 msk olivolja 
  • 1 1/2 msk vit balsamvinäger 
  • 2 tsk flytande honung 
  • 2 krm salt 
  • 1 krm peppar

Gör så här:

  1. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon.
  2. Mosa avokadon och blanda med crème fraiche, limeskal och limejuice i en bunke.
  3. Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka 1/4 av den kallrökta laxen.
  4. Blanda lök, äpple och lax med avokadoröran. Krydda med kajennpeppar. Smaka av med salt.
  5. Lägg ut resten av laxskivorna lite omlott på två bitar plastfolie. Lägg ut avokadokrämen som en sträng i mitten på varje ”laxbotten”. Rulla ihop varje till en rulle med hjälp av plastfolien. Tvinna ihop sidorna som en smällkaramell – rullen ska bli hård och tät. Lägg rullarna minst 2 timmar i frysen.
  6. Sallad: Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna under omrörning. Skär salladsärterna i strimlor på längden.
  7. Blanda olja, vinäger och honung till en dressing. Krydda med salt och peppar. Förbered hit.
  8. Vid servering: Ta fram de frysta rullarna 1–3 timmar före servering, tiden beror på hur länge de legat i frysen. Ta bort plastfolien och skär varje rulle i skivor, 2 till varje portion, när de tinat så pass mycket att de går att skära i. Lägg laxbitarna på en tallrik och låt dem tina helt.
  9. Fördela sallad och salladsärter på tallrikar. Lägg laxrullarna på varje tallrik.
  10. Ringla över dressingen och toppa med pinjenötterna.

Kanelstekt äpple med frozen lingonyoghurt

Ingredienser till 1 portion:

  • 1 rött äpple
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 msk kokosolja
  • 1 dl frysta linon
  • 2 msk kokossocker (alt. vanligt/Stevia eller vad du gillar)
  • 1/2 tsk vanlijpulver
  • 1/2-1 dl turkisk yoghurt
  • mandel, lingon, kokoschips eller annat att toppa med

Gör så här:

  1. Stek äppelskivor mjuka i en panna med kokosolja och kanel.
  2. Mixa frysta lingon med socker och vaniljpulver. Rör därefter i yoghurten.
  3. Servera genast (innan lingongen smälter som på bilden) tillsammans med äppelbitarna och valfri topping.

Äppelsmulpaj

Ingredienser:

  • Ca 800 g äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk socker
  • smör till formen

Smuldeg:

  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 dl socker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Skär smöret i bitar. Smula ihop smör, socker, mjöl och havregryn till en massa.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel och socker i en smord pajform.
  4. Fördela smuldegen över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
  5. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.
äppelpaj

Sockerfri äppelpaj

Ingredienser, 4-5 portioner:

  • 4-5 äpplen (helst svenska)
  • 1/2 msk kanel
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1/2 dl hackade mandlar
  • 1/2 dl hackade paranötter
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 75 g rumsvarmt smör
  • kokoschips att toppa med
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 g varmluft.
  2. Smöra en ugnssäker form.
  3. Skala äpplena och skiva dem ganska tunt. Fördela äppelskivorna i formen och pudra över kanel.
  4. Blanda mandelmjöl, kokosflingor, vaniljpulver och hackade nötter och mandlar i en skål. Blanda med smöret så att det blir en smuldeg. Fördela blandningen över äppelskivorna.
  5. Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen har fått fin färg och äpplena känns mjuka.

Vaniljsås:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 äggulor
  • ev. 1 knivsudd stevia
Gör så här:
  1. Vispa lätt 1 dl grädde och ställ åt sidan. Häll resten av grädden i en kastrull tillsammans med vaniljpulver och ev sötning. Låt koka upp och ställ åt sidan för att svalna.
  2. Vispa upp äggulorna i en skål. Rör ner äggulorna i gräddblandningen. Låt blandningen sjuda på svag värme tills den har tjocknat något. Låt den stå och svalna och blanda sedan ner den vispade grädden.
Äpple med tugga.

Eller ät som de är vid sidan av något annat – goda som de är! Äpplen min absoluta favoritfrukt och speciellt de syrliga svenska älskar jag. Här kan du läsa lite mer om 3 vanliga äppelsorter och vad de passar till.

Liten äppelskola

» Aroma – sprött äpple med fin balans mellan sött och syrligt. Aningen kryddig. Passar till matlagning eftersom det behåller konsistensen fint. Säsong: september – februari.

» Rubinola – friskt och lite syrligt med en tydlig arom. Passar bäst att äta som den är. Säsong: oktober – mars.

» Ingrid Marie – relativt syrlig smak med inslag av citrustoner. Lite sötma och lätta toner av gräs. Passar främst till efterrätter, men även i sallader och äppelkaka. Dessutom gott till stekt fläsk! Säsong: oktober – februari.

Hoppas du får en skön söndag nu. KRAM! /A

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *