Ninnis falska potatisbakelse – recept

Godmorgon goding, med en riktigt smarrig potatisbakelse!

Min vän Ninni´s dotter kom över med denna potatisbakelse samma dag som jag sprungit Lidingöloppet. Förstå hur glad jag blev? Under löplopp har jag svårt att få i mig tuggbar energi och dricker bara sportdryck, så efteråt brukar jag vara enormt sugen på all slags fast föda. Mest ordentlig mat, men när kroppen ligger på energiunderskott är även sötsuget förhöjt. Och hembakt är alltid snäppet godare tycker jag, håller du med?

Falsk potatisbakelse kallas kakan för, men jag lovar att den är högst trovärdig smakmässigt. Här får du receptet om du vill provbaka själv i helgen.

Ninnis falska potatisbakelse

Ingredienser kaka:

  • 4 ägg
  • 4,5 dl socker
  • 2,5 dl mjölk
  • 200 g smält smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 200 g mandelmassa (att toppa med)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Viska ägg och socker porröst.
  3. Blanda de torra ingredienserna.
  4. Rör ihop allt, häll i en ugnssäker form med bakplåtspapper i botten. Grädda i ca 15-20 minuter.

Ingredienser smörkräm:

  • 200 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Rör ihop alla ingredienserna till en jämn smet.

Ingredienser marsankräm

  • 3 dl mjölk
  • 2-3 msk marsanpulver
  • 2 msk strösocker

Gör så här: Koka upp under omrörning. Låt sen svalna.

Skapa kakan:

  1. Rör ihop smörkrämen med marsankrämen.
  2. Bred smeten över kakan när den svalnat.
  3. Riv ca 200 g mandelmassa över kakan.
  4. Sikta över kakao och ställ kakan kallt. Funkar även fint att frysa in.
potatisbakelse

Kram och go´helg! /A

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *