Hela veckans middagar på en plåt – 12 recept för många portioner

En plåt – en ugn – storkok med mat som ”lagar sig själv”.

Där har du mina räddare i middagsnöden under våra skol- och arbetsveckor. När vi är hemma först vid 17.30, somliga ska iväg på fotbollsträning, läxor ska läsas, väskor packas och alla är hungriga. Då är det suveränt med mat som inte behöver passas varenda sekund så att jag kan fixa med annat under tiden den ”lagar sig”. Och det tar ju inte längre tid att tillreda en hel laxsida mot ett par små filéer, så när jag lagar mat från grunden gör jag hellre tillräckligt mycket så att det (förhoppningsvis) räcker till fler dagar och/eller matlådor.

Efter önskemål bjuder jag här på några av mina bästa maträtter tillredda på en plåt i ugnen inför nya veckan. Olika basvaror med förslag på rätter du kan laga av dem, recept för många portioner.

Hela veckans middagar på en plåt – 12 recept för många portioner

LAX

lax med rödlök

Lax med rödlök och pesto

Ingredienser:

  • 1 laxsida
  • 2 msk pesto
  • flingsalt
  • peppar
  • skivad rödlök
  • aubergine
  • brocoli
  • olivolja
  • valfria tillbehör, ex. kokt färskpotatis, potatismos, ris, sötpotatispommes eller vad du gillar
  • sås av creme fraîche, pressad vitlök, örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Bred pesto över den, strö på flingsalt, peppar och lägg på skivad rödlök.
  3. Runt laxen lägger du övriga ugnsgrönsaker och ringlar olivolja över.
  4. In i ugnen på 250° i ca 20 minuter (tills laxköttet faller lätt isär och grönsakerna fått gyllenbrun färg.
  5. Servera med valfria tillbehör.
middagsrecept

Ät som den är med grönsaker, potatis, ägg och pozu mayosås. Och av resterna kan du göra…

Lättlagad laxpasta

Ingredienser:

  • Lax tillagad i ugn alt. filébitar du steker direkt i pannan (jag brukar tillaga en hel laxsida att äta med ris/matvete etc. ena dagen, för att en annan dag använda laxresterna till denna rätt)
  • Kokt pasta (ex. fullkornspasta som här, men även bönpasta, färsk tortillini eller liknande passar. Dosera efter antal personer som ska äta. Även här är ett tips att koka stor mängd en dag och använda resterna till denna rätt, passande då du har ont om tid)
  • Matlagningsgrädde (alt. Oatly eller liknande). Mängd efter önskad konsistens.
  • Salt, peppar och andra valfria kryddor (ex. dill, något jag brukar ha på i efterhand till de som vill ha)

Gör så här:

  1. Tillaga laxen, i ugn eller stek direkt i pannan.
  2. Koka pastan, låt rinna av och lägg ner i pannan.
  3. Häll på matlagningsgrädde och krydda. Låt puttra i minst 5-10 minuter så att rätten kokar ihop och blir krämig.
  4. Servera med färska grönsaker, som en sallad med bladspenat.

KYCKLING

kyckling

Kyckling med fetaost, soltorkade tomater och kesotäcke

Ingredienser:

  • 1800 g kycklingfiléer
  • 250 g keso
  • 1 dl crème fraîche
  • 200 g fetaost
  • ca 5 strimlade soltorkade tomater i olja
  • ½ dl olivolja
  • ev. oliver
  • 1 hackad rödlök
  • broccoli, spenat eller bönor
  • pumpakärnor
  • 1 msk sojasås
  • chiliflakes
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda kycklingen med olivolja, kryddor och sojasås. Lägg i botten på en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 225°.
  2. Hacka rödlök och tomater.
  3. Blanda crème fraîche, keso och smulad fetaost med de hackade ingredienserna.
  4. Bred blandningen över kycklingen och strö över pumpakärnor. Lägg ev. dit broccoli eller andra grönsaker.
  5. In i ugnen i ca 30 minuter. Skär då och då i kycklingen för att se om köttet är färdigt.

Och när vi har så här bruna bananer hemma (som ändå är fina inuti) brukar jag laga..

Fusk flygande Jacob

Ingredienser:

  • kycklingfilé
  • 2-3 bananer
  • 3 dl grädde
  • örtsalt & peppar
  • olivolja
  • curry
  • 1 paket bacon
  • jordnötter/cashewnötter

Gör så här:

  1. Lägg kycklingfileerna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda.
  2. Lägg bacon över kycklingen och sätt in i ugnen på 250° tills baconen börjar bli knaprig.
  3. Ta ut plåten ur ugnen, skiva bananerna och lägg runt kycklingen. Krydda med curry.
  4. Häll över grädden.
  5. Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt. Strö sedan över jordnötter.
  6. Servera gärna med en blandad sallad och ris.

KÖTTFÄRS

Vi köper ofta storpack med 2 kg köttfärs som jag ibland gör köttfärsås av, ibland steker för att ha i tacos eller pitabröd, ibland gör biffar eller köttbullar av. Men oftast köttfärsås inför våra plåtmiddagar med..

Makaronilasagne

  • Makaroner
  • Köttfärssås (alt. kyckling-, soja- eller quornfärs om du är vegetarian)
  • Riven ost/ostsås

Gör så här: Blanda allt, in i ugnen på 250° i ca 20 minuter, tills din makaronilasagne fått en knaprig, härlig yta.

Lättlagad kålpudding

Ingredienser, ca 4 port:

  • 1/4 vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • 800 g köttfärs
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°, strimla kålhuvudet och hacka löken.
  2. Bryn kål och lök i smör så att det blir mjukt och får fin färg.
  3. Stek köttfärsen i en annan panna. Krydda med salt och peppar.
  4. Varva ingredienserna i en ugnssäker form.
  5. Pressa ihop puddingen lite och häll på 2 dl grädde.
  6. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
  7. Servera gärna med rårörda lingon.

ÄGG

Ugnspannkaka x 3

Ingredienser:

  • 2 ½ dl vetemjöl (alt. 7,5 dl mjöl)
  • 6 dl mjölk (alt. 2 liter mjölk)
  • 4 ägg (alt. 9 ägg)
  • ½ tsk salt (alt. 1 tsk)
  • 2–3 msk smör (per plåt)
  • ev 1 tsk bakpulver om du önskar en fluffigare pannkaka
  • vispgrädde
  • jordgubbar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° (varmluft om du tillagar flera plåtar samtidigt).
  2. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
  3. Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet.
  4. Smält smöret i långpannan.
  5. Häll i smeten och grädda 20–25 min, tills den fått fin färg och stagnerat.
  6. Under tiden – vispa grädde och servera gärna med färska bär.

Ugnsomelett med kantarellstuvning

Ingredienser omeletten:

  • 6 hela ägg + 4 äggvitor
  • ca 1 dl mjölk
  • Strimlad rökt kalkon
  • Olivolja
  • Riven ost
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Strimla kalkonen och lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper och olivolja.
  3. Blanda ägg, mjölk och kryddor. Häll över formen och in i ugnen i ca 20 minuter tills omeletten fått fin färg.

Gör färdigt omeletten och bred sedan ut kantarellstuvningen och riven ost över den. In i ugnen igen i 5-10 minuter.

Ingredienser kantarellstuvning:

  • Kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2-3 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk kinesisk soja

Gör så här:

  1. Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
  2. Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
  3. Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.

VEGETARISKT

kantarellsås

Ugnsbakad sötpotatis och aubergine

Ingredienser:

  • 2-3 stora sötpotatisar
  • 1 aubergine
  • ca 3 msk olivolja
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Skölja och dela grönsakerna. Sötpotatis i stavar och aubergine i ca 1 cm tjocka skivor.
  2. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, salta och låt stå i ca 5-10 minuter.
  3. Ringla över olivolja och grädda i ugnen på 250° tills det fått fin färg, ca 30 minuter. Kika in då och då och vänd på grönsakerna.
  4. Servera med grönsallad, vitlöksås (blanda creme fraîche med pressad vitlök, örtsalt och peppar) och kikärtor rostade i en stekpanna med olivolja, vitlök och flingsalt.

Quornlasagne med bönpasta

Ingredienser, 6 portioner:

  • 600g Quorn Färs (2 påsar)
  • 1000 g färdigkryddad pastasås/krossade tomater, gärna med basilika/vitlök
  • 8-10 dl färdig ostsås
  • 16 lasagneplattor av bönpasta (alt. vanliga eller fullkornspasta)
  • Salt
  • Peppar

Topping:

  • 150 g riven ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Tillaga quornfärsen: Stek och krydda din Quorn Färs och häll i tomatsås. Låt puttra några minuter.
  3. Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt. Börja med ostsås och varva sedan lasagneplattor, färssås och ostsås. Toppa sedan med riven ost.
  4. Gratinera i ugnen ca 30 minuter, tills din Quornlasagne är mjuk inuti med fin gyllenbrun färg.
  5. Servera med färska grönsaker.

KORV

Ugnsstekt, skivad falukorv

Här krävs inget recept. Jag vill mest visa dig en av mina senaste smartheter – att slippa stekstänk på spisen och tillaga falukorven i ugnen. Lägg på ett bakplåtspapper, ringla lite olivolja över och tillaga tills de fått en fin yta. Samma sak går att göra med fiskpinnar, blodpudding, hamburgare eller annat du normalt steker i stekpanna. Mer åt gången – mindre stänk – mindre risk att bräddas vid.

PIZZA

Broccolipizza

Ingredienser 1 stor botten:

  • 1 litet rivet broccolihuvud (ca 180 g)
  • 1 ägg
  • 4 dl riven ost 
  • 1 msk chiafrön (för extra crunchig botten)
  • 0,5 tsk salt

Ingredienser fyllning (min variant):

  • riven eller hel mozarella  
  • rödlök
  • strimlad kalkon
  • körsbärstomater i skivor
  • örtsalt

Gör så här:

  1. Riv broccoli och blanda med ägg och riven ost i en bunke. Sätt ugnen på 200°.
  2. Platta smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-20 minuter i mitten på ugnen tills den fått en gyllenbrun färg.
  3. Lägg kalkon, riven ost, tomater, rödlök, övrigt du önskar.
  4. Grädda ytterligare 5-15 min.
  5. Servera!

Byt ut mot blomkål för annan smak på botten, den du ser på bilden ovan.

God morgon och ha en skön söndag! /A

6 kommentarer

  1. Kanon tack, nya idéer är sitter aldrig fel, bara svårt att komma på dem själv!

    1. Anna Lissjanis

      Ja jag vet Ann-Marie! Hoppas du hittade något passande 🙂

  2. Tack Anna! Så tacksamt att ha det här inlägget att luta sig tillbaka på under kommande veckan. Smidigt och dessutom ser allt så gott ut! Kram

    1. Anna Lissjanis

      Vad roligt att det är något som du kan tänka dig inför veckan Karin. Hoppas det blir riktigt bra! 🙂
      KRAM!

  3. Idag blev det ugnspannkaka fast med bacon i samt lingonsylt! Uppskattat av samtliga 😄

    1. Anna Lissjanis

      Roligt att höra! Jag gör också ofta med bacon när vi har det hemma. Blir lite matigare då och god sälta 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *