Halloweenpyssel – 5 tips för en stämningsfull fest

Halloweenpyssel – hur roligt?!

Sånt HÄR är en av anledningarna till att jag bytte namn på bloggen för ca 2 år sen – för att på ett mer naturligt sätt få in mina andra intressen. Träning är fortfarande något jag älskar, branschen jag försörjer mig i och hälsa är ju grundet till allt. Men utan min konstnärliga ådra hade jag förmodligen varken bloggat, lagt energi på att fota, skriva eller skapa filmer. Och även utöver jobb och sociala medier gillar jag att pyssla.

Den här veckan har min mamma, jag och barnen gjort lite halloweenpyssel varje dag. Det har jag samlat ihop till dig som vill göra något liknande idag på den officiella halloweendagen. Alltså, det är idag man firar i USA som traditionen kommer ifrån, men här i Sverige pågår firandet olika dagar under två veckors tid.

5 tips på halloweenpyssel

Halloweenlyktor

Du behöver: Tomma och rena glasburkar + hobbylack / färg som går att måla med på färg + värmeljus.

Gör så här: Släng inte syltburken när den är tom. Diska och mål fina lyktor att sätta värmeljus i. Vi målade ena lagret färg en dag och det andra nästa.

Spökmaränger

Ingredienser, ca 12 st:

  • 3 äggvitor (3 äggvitor motsvarar ca 100 g)
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit (12%)
  • 1 dl florsocker
  • 25 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°C varmluft (eller 100°C över/undervärme).
  2. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av sockret och ättikan, ca 2 minuter på medelhastighet. Tillsätt resten av sockret och vispa på hög hastighet till en fast maräng, ca 4 minuter.
  3. Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott. Fyll marängen i en spritspåse. Spritsa 12 marängspöken (för 12 st) på en bakpappersklädd plåt.
  4. Ställ in i mitten av ugnen ca 1 1/2 timme (ca 2 timmar på över/undervärme).
  5. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.
  6. Smält chokladen över ett vattenbad. Måla försiktigt ögon på marängerna av den smälta chokladen.

Recept från ICA.

Fladdermöss i häxris

Du behöver: Svart papp + svart tråd + blyertspenna + kvistar.

Gör så här: Klipp ut en mall i form av en fladdermus. Lägg den på svart papp, rita av några fladdermöss och klipp ut. Trä tråden i en nål och stick igenom pappen. Knyt en ögla och häng på kvistarna i en vas.

Tyvärr hade vi glömt köpa färskost, men dom blev goda ändå.

Pumpacupcakes

Ingredienser, 10 st:

Cupcakes

  • 200 g butternutpumpa
  • 1 dl solros- eller rapsolja
  • 2 ägg
  • 2 dl ljust muscovadoråsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 1/2 dl vetemjöl (2,5 dl motsvarar 150 g)

Frosting

  • 25 g smör (rumstempererat)
  • 100 g färskost
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Cupcakes:

  1. Sätt ugnen på175°C.
  2. Sätt ut muffinsformar (amerikanska medium) som rymmer ca 1 dl på en plåt.
  3. Skölj och skär pumpan med skal i mindre bitar.
  4. Lägg pumpabitarna i en mixer och mixa grovt. Häll i oljan och fortsätt mixa tills det liknar en puré.
  5. Blanda ägg, socker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt purén och rör om till en jämn smet. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
  6. Fördela smeten i formarna.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 14 minuter. Prova med att sticka ner en trästicka för att se om de är klara, den ska då vara torr. Låt svalna på galler.

Frosting:

  1. Rör ihop smör och färskost. Rör ner florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
  2. Bred på frostingen och dekorera.

Recept från ICA.

Spöklykta

Du behöver: Tomma och rena plåtburkar + ståltråd + värmeljus + spik och hammare.

Gör så här: Sätt din tomma burk på en stock eller annan träbit. Spika små hål i valfritt mönster. Spika även hål att fästa ståltråden i som du sedan kan hänga upp lyktan i.

Idag är vi även bjudna på halloweenfest till några vänner med barn i Junior och Jonnas ålder. Det ska bli kul att spöka ut barnen och kanske även mig själv. Dessutom kommer jag säkert få många nya idéer att bjuda dig på nästa år.

Firar du halloween? Hur? Det här är en helt ny tradition för mig, så jag är nyfiken. KRAM! /A

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *