Veckomatsedel från Jorm – 6 middagsrecept

Godmorgon goding!

Från Gärdet idag, men med content jag skördade under höstlovsveckan i Jorm. En veckomatsedel med lite av allt gott vi ätit där uppe.

Tillsammans med den mäktiga fjällvärlden och familjetid är mammas mat något av det bästa när vi är i Jorm, mestadels av egenproducerade råvaror. Som grönkålen du ser mig med, vilken överlever hela vintern under snön. Som egen potatis, morötter, svamp, bär, älgkött efter pappas jakt, nötkött från egna kor de skickat på slakt och fisk de fångat i sjön. Närområdets delikatesser, inte bara för fantastisk smak och näring utan besprutning, utan för att de är kryddade med minnen från när de plockades / jagades /fiskades.

Tillbaka i stan kommer vi också fortsätta njuta av mina föräldrars skatter eftersom de tog med och fyllde upp vår frysbox här hemma. Det är min och familjens julklapp, vilken överträffar alla prylar i världen enligt min smak. Jag kunde inte önska mig något bättre.

Bra råvaror finns ju även att hitta i en stad. Och om du söker inspiration till veckans måltider kanske någon av våra rätter kan passa?

Veckomatsedel från Jorm – 6 middagsrecept

Grönkålssoppa rekommenderas som Meat Free Monday-middag om du utesluter ägghalvor. Eller som förrätt till dina torsdagspannkakor så som oss?

Grönkålssoppa

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 stånd färsk grönkål ca 500 gram eller 400 g hackad fryst grönkål
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten + 2 buljongtärningar
  • 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • kokta ägg

Gör så här:

  1. Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen och skär i bitar.
  2. Hacka lök och stek i smöret.
  3. Tillsätt grönkål och fräs en stund.
  4. Häll på buljong och krydda med salt och peppar.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut.
  6. Koka under lock i ca 20 minuter.
  7. Tillsätt grädde på slutet och koka upp.
  8. Mixa med stavmixer om du önskar en slät soppa.
  9. Tillsätt ägghalvor om du vill.

Stek med klyftpotatis, ugnsgrillade grönsaker och kantarellsås

Stek – vi hade hjort, men även nöt, älg eller annat kött funkar. Ingredienser, 4 portioner:

  • 1 kg kött i hel bit
  • 2 msk smör
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 2 st lagerblad
  • 4 dl vatten
Gör så här:
  1. Tillsätt smör i en stekgryta. Bryn köttet långsamt på alla sidor, vilket ger en vackrare stekskorpa än en hastig.
  2. Krydda den brynta steken runt om med salt och peppar.
  3. Lägg lagerblad, den skalade och klyftade löken samt morötterna skurna i bitar runt steken.
  4. Späd med ungefär hälften av vattnet. Efterstek under lock på svag värme ovanpå spisen ca 2 timmar.
  5. Späd under stekningen med resten av vattnet. Ös steken ett par gånger med skyn.

Klyftpotatis, ingredienser:

  • Potatis i båtar, stavar, skivor eller som du önskar.
  • Olivolja
  • Salt och önskade kryddot

Gör så här:

  1. Skala och dela dina potatisar som du önskar.
  2. Fördela på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ringla över olivolja, salta och krydda.
  4. Tillred i ugnen på 250° i ca 30 minuter.

Ugnsgrillade grönsaker, ingredienser:

  • aubergine
  • chaminjoner
  • rödlök
  • blomkål
  • olivolja
  • örtsalt

Gör så här:

  • Dela grönsakerna som du önskar.
  • Fördela på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ringla över olivolja, salta och krydda.
  • Tillred i ugnen på 250° i ca 30 minuter.

Kantarellsås, ingredienser:

  • Kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3-4 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1/2 dl rödvin

Gör så här:

  1. Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
  2. Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
  3. Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar, soja och rödvin.

Mammas kyckling

Ingredienser:

  • Hel kyckling
  • Smör (riktigt – ej margarin)
  • Soyasås
  • Curry
  • Salt
  • Peppar
  • Matlagningsgrädde
  • Ris
  • Majs
  • Broccoli
  • Grönsallad

Gör så här:

  1. Dela och ta bort skinnet på en hel kyckling och dela den i två delar.
  2. Smält smör och blanda i kryddorna. Pensla kyklingen med detta.
  3. Lägg kycklingen på ett galler med en plåt under så att det inte droppar inne i ugnen. In i ugnen på 225° ca 45 min – 1 h (tiden beror på hur stor kycklingen är – ta ut och skär för att se så att den är genomstekt). Pensla då och då med kryddblandningen.
  4. Koka under tiden riset enligt anvisning.
  5. När kycklingen är klar, sila det som droppat på plåten ner i en kastrull till såsen. I med lite smör och en matsked mjöl till en redning och häll sedan i grädden + lite extra soyasås. Koka upp under omrörning.
  6. Servera kycklingen med ris, currysåsen och kokt majs och broccoli + en fräsch sallad till.

Röding på lökbädd

Ingredienser:

  • Rödingar (går även att ta annan typ av hel fisk, t.ex. lax)
  • Gul lök i skivor
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Grädde till såsen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och smält en ordentlig klick smör på en plåt där inne.
  2. Lägg sen den skivade gula löken i botten av plåten.
  3. Skölj fisken.
  4. Salta och peppra in på köttet.
  5. Lägg fisken på löken och in i ugnen i ca 20-30 minuter tills skinnet på fisken lossnar lätt från köttet.
  6. Rensa från skinn och ben.
  7. Häll grädde på plåten med lök och krydda efter smak.
  8. Servera fisk och sås med potatis/potatismos/ris och grönsaker.

Levergryta

Ingredienser, 4 portioner:

  • 800 g kalvlever
  • 280 g bacon eller rökt sidfläsk
  • 2 st gul lök
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 st buljongtärning
  • 1 msk smör
  • 2 tsk kryddpeppar malen
  • salt och svartpeppar

 Gör så här:

  1. Putsa bort hinnor och blodådror från levern och skär den i tärningar.
  2. Hacka löken fint. Klipp baconet i bitar. Fräs lök, bacon och leverbitar i smöret.
  3. Tillsätt kryddor, salt, grädde och buljong när levern börjar se stekt ut men innan den fått stekyta. Får leverbitarna stekyta blir de lätt sega och inte lika goda.
  4. Låt puttra i minst en kvart. Tillsätt mer grädde eller mjölk om det blir för tjock konsistens på såsen.
  5. Smaka av med mer kryddpeppar, svartpeppar och salt före servering.

Bild från förr som du ser på lilla bebis-Junior, men hamburgarna var sig lika i fredags.

Älgfärsburgare

Ingredienser, 4 portioner:

  • 600 gram älgfärs
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör eller olja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda färs, ägg och kryddor.
  2. Dela upp och forma till hamburgare.
  3. Stek på båda sidor till köttet är genomstekt.

Hoppas recepten kan hjälpa dig lite i middagsplaneringen framöver. KRAM! /A 

2 kommentarer

  1. Tack för Fantastiska recept.

    1. Anna Lissjanis

      Roligt att du tycker det Ann-Marie! 🙂
      KRAM

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *