Veckomatsedel: 6 mumsiga middagsrecept från förr – del 2

Söndag är serverad!

Och en gigantisk ceasarsallad från Kroatien. Jag bad om en extra stor och fick in ett helt uppläggningsfat, med massor av krämig dressing och parmesan. Som vi skrattade, men mums! Nu var det länge sen jag lagade maträtten själv och bilden gör mig sugen, så det får det bli.

Har du några planer för dagen? Förutom en löptur och ett projekt nu på morgonkvisten, har jag en skön hemmadag framför mig, bland annat med matlagning. Jag trivs med att pyssla på i köket. Det är meditativt och när tid funderar jag gärna ut en veckomatsedel som underlättar enormt under våra uppbokade vardagar. Utifrån den gör jag ofta storkok med vissa saker, som att steka köttfärs grilla ett par plåtar med kycklingfiléer i ugnen. Om basråvarorna är klara går det ju snabbt sen, att bara fixa passande tillbehör.

Inför nya veckan har jag grävt i arkivet och hittat några favoritrecept som kanske du också vill prova? En veckomatsedel med 6 middagsrecept att plocka från. Små bilder eftersom bloggens format ändrat under åren, men du får laga rätterna för att se dem i verkligheten istället.

Veckomatsedel: 6 middagsrecept från förr – del 2

En god och proteinrik spenat- och fetaostpaj passar bra som vegetarisk ensamrätt, samt till lax, kyckling eller en köttbit. Går jättebra att förbereda innan eller frysa in till senare.

Proteinrik spenat- och fetaostpaj

Ingredienser:

  • 100 g keso naturell
  • 2,5 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 400 g bladspenat
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 10 marinerade soltorkade tomater
  • ca 20 svarta oliver
  • 200 g fetaost
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk

Gör så här:

  1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tina bladspenaten och kläm ur vattnet. Pressa i vitlöken och tillsätt salt och peppar.
  3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
  4. Strimla tomaterna.
  5. Fördela spenaten på pajdegen, lägg på tomaterna och oliverna samt smula över fetaosten.
  6. Vispa ihop äggen och mjölken och häll blandningen över pajen.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.

kycklinglasagne.jpg

Lasagne går ju att laga på så många andra sätt än med traditionell köttfärs och ostsås. Här är ett gott recept med kyckling och fetaost.

Kycklinglasagne med fetaost

Ingredienser:

  • Lasagneplattor, gärna fullkorn
  • Kycklingfilé, stekt i små bitar
  • Fetaost 1 pkt
  • Creme fraiche 250 g
  • Keso ca 250 g
  • Krossade tomater, 1 stor förpackning
  • Hönsbuljong 1 tärning
  • Soltorkade tomater
  • Gul lök 1 st
  • Vitlök 1 klyfta
  • Kryddor efter smak
  • Riven ost att toppa med

Gör så här:

  1. Stek kycklingen i små bitar. I med lök och vitlök och stek mjukt innan du blandar i krossade tomater och buljongtärningen. Krydda väl och låt puttra ca 10-15 minuter, gärna längre (ett tips är att förbereda såsen någon dag innan om du vill att maten ska gå snabbt att laga).
  2. Blanda créme fraiche, smulad fetaost, keso, finstrimlade soltorkade tomater och kryddor.
  3. Varva lasagneplattor och rikligt med kycklingsåsen och fetaostsåsen. Strö lite riven ost på toppen.
  4. Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 30 minuter. Servera med en god sallad. Smaklig måltid!

torskpaket.jpg

Tänk att det kan vara så enkelt att laga snabbt, gott och näringsrikt. Torsk i folie är ett grymt exempel.

Torsk i folie

Ingredienser:

  • Ett paket torsk (Hokifilé eller sej funkar lika bra)
  • 1/2 pressad citron
  • Rikligt med olivolja
  • Smör
  • Flingsalt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Lägg folie i en ugnssäker form.
  2. I med fisken och på med citronsaft, olivolja, salt och peppar. Hyvla över smör.
  3. In i ugnen på 200° i ca 20 minuter (beroende på om fisken är tinad eller inte).
  4. Servera med en blandad sallad, kokt potatis och smör-sky från foliepaketet.
viltfarsgratang.jpg
En av mammas goda maträtter, med älgfärs och kantareller. Har du inte älgfärs går vanlig nötfärs också bra och med krossade enbär i får rätten en speciell mustig smak.

Svamp- och viltfärsgratäng

Saknar exakta mått, men ungefär så här gör du:

  1. Blanda köttfärs med kantareller (ostekta), några krossade enbär, salt och pepper.
  2. Lägg smeten i en ugnssäker form.
  3. Stek kantareller som du lägger ovanpå.
  4. Häll över massor av grädde (valfri fetthalt, men godast med riktig).
  5. In i ugnen på 225°. Tid vet jag inte men tills köttfärsen inte är rosa.
  6. Ät ihop med kokt potatis, grönsaker och lingonsylt.

ceasars.jpg

Ceasarsallad

Ingredienser:

  • Romansallad
  • Grillad kyckling i bitar
  • Knaperstekt bacon
  • Coctail tomater
  • Brödkrutonger (gärna hemma gjorda, d.v.s. bröd rostat i het panna med olja och kryddor)
  • Hyvlad parmesan
  • Ceasardressing

Ingredienser till ca 5 dl ceasardressing:

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardeller
  • 3 dl rapsolja (funkar även med olivolja)
  • ½ dl finriven parmesanost
  • salt & peppar
  • vatten

Gör så här:

  1. Mixa äggulor, sardeller, vitlök, senap, vitvinsvinäger och citron slätt.
  2. Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du fortsätter mixa.
  3. Tillsätt finriven parmesan och vispa för hand eller med elvisp till en tjockare vit kräm, likt majonäs.
  4. Späd dressingen med vatten och du vill ha den tunnare.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Gör en sallad av romansallad, coctailtomater, bitar av grillad kyckling och riven permesanost.
  7. Knaperstek bacon och lägg på salladen, samt ringla över ceasardressingen och garnera med brödkrutonger.
  8. Ät och njut!

kantarell_torsk.jpg

En riktigt lyxig fiskrätt med bacon som ger god sälta och kantareller för höstfeeling.

Torsk med citron, bacon och kantareller

Ingredienser, 4 pers:

  • 800 g torsk (2 st fiskblock)
  • 1/2 baket bakon
  • 200 g kantareller
  • 1 kruka basilica alt. basilicakrydda
  • ca 3 msk färskpressad cironsaft
  • 1 dl vitt vin eller vatten
  • smör
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär bacon i småbitar. Stek knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
  2. Stek kantarellerna så att vätskan kokar bort. I med en klick smör och låt få stekyta. Salta och peppra efter smak.
  3. Krydda fisken med salt och peppar runt om. Stek ca 3 min på varje sida i en klick smör.
  4. Tillsätt basilica, citronjuice och vitt vin. Koka tills fisken är klar.
  5. Strö över bacon och kantareller.
  6. Servera gärna med kokt, pressad potatis och grönsaker.

Hoppas du får en go söndag. KRAM! /A

Om du missat mina tidigare veckomatsedlar hittar du dem här:

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *