Trolla med tonfisk på burk – 4 recept

Tonfisk på burk?

Nej tack, inte utan goda tillbehör är mitt svar. Att ha konserver hemma är verkligen super om kylen plötsligt ekar tomt, men tonfisk direkt ur burken är kanske ingen höjdare. Däremot går den att laga riktigt goda rätter av. Jag har samlat på mig ett par recept med med sista-minuten-fisken under åren som bloggare. Kanske något att plocka idéer från till veckans luncher och middagar?

Trolla med tonfisk på burk – 4 recept

Het tonfiskwok

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 burkar tonfisk
  • 1 burk kokosmjölk
  • kokosolja att steka i
  • 1 vitlök
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk sojasås
  • wokgrönsaker eller vilka grönsaker du önskar
  • valfria nötter
  • salt, peppar och kryddor efter smak

Gör så här: Woka grönsakerna ett par minuter i kokosolja och tillsätt sen kokosmjölk, tonfisk och kryddor. Toppa med nötter och servera med nudlar, ris, quinoa eller vad du önskar.

Tonfisk-, fetaost- och spenatgratäng

Ingredienser:

  • 1 påse bladspenat
  • 1-2 burkar tonfisk
  • 2 ägg
  • 250 g keso
  • 1 paket fetaost
  • ca 5 finkackade soltorkade tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Stek bladspenaten ihop med pressad vitlök och olivolja så att den mesta vätskan försvinner. Bred sedan ut spenaten i en smord ugnssäker form.
  2. Fördela tonfisken över spenatbädden.
  3. Hacka rödlöken och soltorkade tomater.
  4. Blanda ovanstående med keso, smulad fetaost, ägg och krydda (Obs! Tonfisken är salt så överdriv inte). Fördela röran över spenat- och tonfisken.
  5. In i ugnen på 225° i ca 20 minuter så att den får fin färg och äggen stannar.
  6. Ät ihop med sallad och gott bröd.

Tonfiskbiffar

Ingredienser, ca 2 port

  • 1 burk tonfisk i vatten eller olja
  • 1 hackad rödlök
  • 2 ägg
  • 2 msk chiafrön
  • örtsalt & peppar
  • smör/kokosolja/olivolja till stekning

Gör så här:

  1. Hacka rödlöken och blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter.
  2. Forma till biffar (eller klicka i smeten direkt i pannan) och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.
  3. Servera med valfria tillbehör, gärna en kall sås eller god röra.
tonfiskrora_matkorn

Tonfiskröra med ägg och matkorn

Ingredienser, 2 portioner:

  • 1 burk tonfisk
  • 1 dl keso
  • 1-2 dl naturell yoghurt/creme fraiche/kvarg
  • 1 msk pressad citron
  • strimlade soltorkade tomater
  • strimlade oliver
  • örtsalt och peppar
  • 2 kokta ägg
  • 2 port kokt matkorn
  • valfria grönsaker

Gör så här:

  1. Låt tonfisken rinna av, koka matkorn och ägg.
  2. Blanda tonfisk med övriga ingredienser.
  3. Servera med sallad, kokt ägg och matkorn.

Bon apetit! /A

2 kommentarer

  1. Tonfiskwoken ska jag testa! Tack för inspirationen 😊😊

    1. Anna Lissjanis

      Kul att det var något du gillade! 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *