Veckomatsedel: 5 middagsrecept från förr – 3

Godmorgon goding!

Det är söndag och jag fortsätter servera recept från bloggarkivet inför din nya vecka. En veckomatsedel med 5 goda middagsrecept att plocka från, eftersom jag vet hur lätt det är att fastna i samma gamla rätter. Jag gör det ofta själv, så att söka bland alla bilder ger bra idéer till mig också.

Tanken bakom matsedeln är att du ska få en variation mellan fisk, kött, ägg, fågel och vegetariskt. Hoppas du hittar något som smakar!

Veckomatsedel: 5 middagsrecept från förr – del 3

Lyxig fiskpudding med fusk

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 1 paket fisk av valfri sort
  • ca 6 dl rester/nykokt ris, bulgur/matvete eller liknande
  • 1 förpackning Abbas middagsklart vitvinssås
  • 4 ägg
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Rör ihop kokt ris (eller vad du väljer), ägg, kryddor och vitvinssås.
  2. Skär fisken i kuber och rör ner i smeten.
  3. Grädda i en ugnssäker form på 225° tills puddingen fått fin färg, fisken är genomkokt och puddingen har stagnerat, ca 30 minuter.
  4. Servera med en god grönsallad.

Biff med matvete och avocadosås

Biffar: 500 g nöfärs, 2 ägg, ca 3 msk dinkelmjöl, örtsalt, peppar, paprikakrydda. Blanda och stek.

Matvete. Koka enligt anvisningar.

Avocadosås: 1 avocado, 1 burk creme fraiche, örtsalt, peppar, paprikakrydda.

Sallad: Förslagsvis med körsbärstomater, bladspenat, gurka, pumpakärnor och vinegrette.

Ugnsomelett med kantarellstuvning

Ingredienser omeletten:

  • 4 hela ägg + 2 äggvitor
  • ca 2 dl mjölk
  • Olivolja
  • Riven mozarella
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Förbered en  ugnssäker form med bakplåtspapper och olivolja.
  3. Blanda ägg, mjölk och kryddor. Häll över formen och strö över riven mozarella.
  4. In i ugnen igen i ca 20 minuter tills omeletten fått fin färg.

Gör färdigt omeletten och bred sedan ut kantarellstuvningen över den. In i ugnen igen i 5-10 minuter.

Ingredienser kantarellstuvning:

  • Kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2-3 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk kinesisk soja

Gör så här:

  1. Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
  2. Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
  3. Låt småkoka i 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.

Kyckling med knaprigt kesotäcke

Ingredienser:

  • Kycklingfilé
  • Olivolja
  • Kryddor du gillar
  • 250 g keso
  • 100 g fetaost
  • 4 soltorkade tomater i små bitar
  • 1 pressad vitlök
  • 1/2 finhackad rödlök
  • örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Gnid in kycklingen i olivolja och kryddor. Lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper.
  3. Hacka lök, soltorkade tomater, smula fetaost, pressa vitlök och blanda med keso. Krydda efter smak.
  4. Bred blandningen över kycklingen.
  5. Lägg gärna andra grönsaker runt kycklingen som tillagas samtidigt.
  6. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter, tills kycklingen är genomstekt. Vänd ev. på grönsakerna efter halva tiden.
  7. Servera med sallad, en kall sås av crème fraîche och pressad vitlök, samt ris/matkorn/quinoa/sötpotatis eller vad du önskar.

Quornstroganoff med quinoa

Ingredienser:

  • 1 paket quornbitar
  • 2 finhackade gula lökar 
  • 2 dl grädde (alt. kokosgrädde eller annan vegansk produkt)
  • vatten efter behov för önskad konsistens
  • 1 msk tomatpuré 
  • 1 msk soja 
  • salt och peppar 
  • 1 msk olja till stekning

Gör så här:

  1. Fräs quorn i oljan tills den fått fin färg. Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut.
  2. Tillsätt grädde, vatten, tomatpuré och kinesisk soja. Koka ca 10 minuter.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med kokt quinoa och en god sallad.

Om du missat mina tidigare veckomatsedlar hittar du dem här:

4 kommentarer

  1. Ser så gott ut! Ska nog testa quornstroganoffen 😁

    1. Anna Lissjanis

      Ja, den passar extra bra i morgon, om du firar Meat Free Monday! 🙂

      Kram och hoppas du har en skön söndag!

  2. Varför kokar du stuvningen så länge,eller har du skrivit fel 😱🤪
    Kram

    1. Anna Lissjanis

      Haha, tack för att du är uppmärksam Linda! Jag har som sagt hittat recepten i arkivet och måste ha skrivit fel. Har ändrat nu. KRAM!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *