Förbättra din munhälsa med en bra tandvårdsrutin – 6 konkreta tips

** Annons för parodontax **

Fixa frukost – dricka kaffe – borsta tänderna..

Där har du min stående morgonrutin. Annars varierar sysslorna, men en dos koffein, något ätbart och att ta hand om min munhälsa är stående. Och att hjälpa barnen med sina tänder, vilket jag alltid varit supernoga med. När de var små var det en kamp med viftande armar och gråt, men nu är det en självklarhet att vi tar hand om våra tänder varje morgon och kväll. Gissar att vi inte är ensamma om de här vanorna?

Träning, kost och återhämtning pratar vi ofta om i hälsosammanhang, men sällan munvård – trots att det är så viktigt. Kanske för att det går per automatik för många av oss, eller vad tror du? Ändå visar en ny undersökning som läkemedelsbolaget GSK* gjort att nästan 4 av 10 svenskar besväras av blödande tandkött, men att bara 17 % av dem gör något åt det. Ofta blöder det när man borstar tänderna eller använder tandtråd, vilket kan vara ett tecken på plack. Matrester som fastnar mellan tänderna gör att bakterier ansamlas vilket orsakar plack. Plack i sin tur bidrar till att tandköttet blir inflammerat, något som kan leda till dålig andedräkt, tillbakadraget tandkött, tandsten och i värsta fall tandlossning.

– Att ha en god munhälsa är till gagn för hela kroppen. Sedan 1990-talet har forskarna kunnat påvisa samband mellan bakterier och inflammationer i munnen med till exempel en ökad risk för hjärtkärlsjukdom, läser jag att Kåre Buhlin, docent och parodontolog på Karolinska Institutet sagt. Men det finns bra hjälpmedel och rutiner som underlättar för att du ska slippa problem och få en god munhygien.

Förbättra din munhälsa med en bra tandvårdsrutin – 6 konkreta tips

  1. Tandborsten. Använd en med ett bra grepp som inte är för hård, gärna eltandborste. Glöm heller inte att byta borsten minst varannan månad.
  2. Tandkräm. Välj en som är speciellt utvecklad för att motverka karies och tandköttsinflammation.
  3. Borsttekniken. Se över hur du borstar, där tand och tandkött möts. Håll borsten i 45° för mest effektiv rengöring.
  4. Noggrannhet. Se till att det verkligen blir rent på tändernas alla ytor, att alla tänderna borstas lika mycket – även de längst bak i munnen.
  5. Mellan tänderna. Rengör även utrymmet mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste, helst 1 gång per dag.
  6. Rutin. Se till att upprepa din tandvårdsrutin två gånger om dagen.

Utöver detta rekommenderar jag på en balanserad kost, utan för mycket läsk och småätande mellan måltider. Att det händer någon enstaka gång är ingen fara, men det är dina regelbundna vanor som gör skillnad på sikt.

Under en tid har jag fått testa parodontax – en tandkräm som är särskilt utvecklad för att ta bort plack och minska uppkomsten av tandköttsinflammation. Smaken är mild och god, färgen lätt rosa och för mig har den funkat fint, utan lika mycket lödder som andra tandkrämer. Jag har aldrig haft några speciella problem med tänderna eller tandköttet mer än tandsten ibland och inte heller nu. Känslan i munnen är fräsch och tänderna blir snyggt rena, men så har jag också kört med ”ultra clean”.

Parodontax finns i två olika varianter: parodontax ultra clean och parodontax extra fresh. Det speciella med tandkrämen jämfört med andra är att den innehåller små partiklar av natriumbikarbonat som hjälper till att avlägsna bakterier och bryter sönder det hårda lagret av plack. Därmed blir rengöringen ännu mer effektiv. Så förutom att den innehåller fluor som de flesta andra tandkrämer, får du 4 gånger så effektiv borttagning av plack. Passa på att köpa parodontax tandkräm med 10% rabatt här på Kronans Apotek. Erbjudandet gäller 9 januari till den 5 februari.

Hur ser din tandvårdsrutin ut? Dela gärna med dig om du har några knep!

KRAM! /A

*GSK är ett världsledande forskningsbaserat företag som verkar inom läkemedel och hälsa, med mål att förbättra livskvaliteten för människor genom att göra det möjligt för dem att göra mer, må bättre och leva längre.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *