Rostade rödbetor med fetaost – recept

Hej bästa du!

Jag är tillbaka i Stockholm igen och tjena vad snabbt det gick att koma in i jobb-bubblan igen. Och tvättbubblan, skolbubblan, barnens träningsbubbla, laga-mat-bubbla.. Du känner kanske igen dig? Men jag älskar det här också. Att låta mig sugas in i vardagsrutinerna och ”göra nytta”. Antar att det är ett mänskligt behov som alla andra, men jag skulle aldrig orka utan ett avbrott som ex. vår skidresa.

Jag trodde det skulle ta flera dagar att komma i fas efter Nattvasan, men nej – jag känner mig märkligt nog helt återställd. Och det antar jag är min träning inför loppets förtjänst, att återhämtningen gick så snabbt, plus att jag skött kosten, vilat dagarna efteråt och fått med mig så mycket energi från veckan i fjällen med familjen. Kanske hjälpte även flera dagars mumsande på rödbetor kroppen? Som jag även skrev om vid min uppladdning inför Nattvasan:

”Rödbetor är fullproppade med nitrat som kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. En molekyl som kroppen själv bildar och har stora effekter på blodflöde, ämnesomsättning och muskelfunktion. När du äter nitratrika grönsaker kompletterar du den kroppsegna produktionen av kväveoxid. Det gör att du kan hushålla med syret och få det att räcka 3–4% längre.” 

En av mina uppladdningsmåltider såg ut så här, men framför allt är rödbetor väldans goda tycker jag. Här hittar du ett enkelt recept att variera med olika tillbehör under veckans middagar.

Rostade rödbetor med fetaost

Ingredienser, 1 plåt:

 • 1 paket förkokta rödbetor (alt. 1 påse frysta rödbetsklyftor)
 • 1 rödlök
 • 1 bukett broccoli
 • ½ paket fetaost
 • 2 msk olivolja
 • flingsalt och peppar

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 250°.
 2. Dela rödbetorna i klyftor eller skiva dem. Samma sak med rödlöken och broccolin.
 3. Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper.
 4. Ringla olivolja- och smula fetaost över grönsakerna.
 5. Salta och peppra.
 6. In i ugnen ca 20 minuter, tills fetaosten fått fin färg och rödbetorna en lätt stekyta.
 7. Servera med valfri proteinkälla och färska grönsaker, t.ex. lax, kyckling, keso eller rostade kikärtor.

Några dagar tidigare åt vi rödbetorna med grillad kyckling, keso, stekt bladspenat, avokado och massa annat gott. 

KRAM! /A

2 kommentarer

 1. Rödbetor och fetaost eller getost är en match in heaven!!! Kram!

  1. Anna Lissjanis

   Håller med – så gott! Kram

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *