Min godaste påskmat – 9 recept och idéer 

Påskmat eller julmat?

Vad tycker du är godast? Förutom att jag saknar julens revbenspjäll med brunkål måste jag nog svara påskmat. Egentligen inte själva påskbordet, där i princip samma traditionella rätter som vid julen dukas upp, utan helheten. För mig inklusive våra frukostar, utflykter, fikastunder och andra måltider. Så här har jag samlat några recept och mattips från det jag tycker är godast att äta på påsken. Alltså totalt.

Påskbordet

Först och främst. Där gillar jag framför allt fisken – inlagd sill, rökt röding med dillsås, gravad lax med gravlaxsås, rökt älgkött, ägghalvor med majonäs och..

Fröknäck med ost och mera påskägg. Som också är gott att ha med ut på isen där vi ofta tillbringar vackra dagar.

Fröknäcke

Ingredienser:

  • 2 dl hela linfrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl psylliumfrön (alt. sesamfrön vilket jag inte hade hemma)
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg
  • 2 msk smält kokosolja

Gör så här:

  1. Blanda alla fröer och salt i en skål.
  2. Rör ihop ägg och smält kokosolja och häll i fröblandningen. Blanda.
  3. Platta ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och skär i så stora bitar du vill ha.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 160° i ca. 30 minuter. Låt svalna och bryt isär.

En dekorativ, god och passande rätt på påskbordet.

Silltårta

Ingredienser för 8-10 personer:

  • 2 kavringar á 600 g
  • 2 burkar matjesill
  • 2 hårdkokta ägg + 2 st till garneringen
  • 1 gul lök
  • 2 dl majonäs
  • 2 dl crème fraîche + 2 dl till garneringen
  • 1 dl finhackad dill
  • 200 g naturell cream cheese
  • 1 rödlök
  • 1 knippe gräslök

Gör så här:

  1. Kantskär kavringen och skiva på längden till sammanlagt 10 jämna skivor. Lägg ut 2 skivor kavring på ett fat.
  2. Låt matjesillen rinna av och finhacka sill, ägg och gul lök. Blanda med majonäs, 2 dl créme fraîche och dill. Peppra.
  3. Varva bröd med fyllningen och avsluta med 2 brödskivor. Hittills går att föbereda dagen innan. Plasta in och förvara i kylen.
  4. Rör ihop resten av créme fraîchen och cream cheese till en jämn kräm. Bre den över och runtom smörgåstårtan.
  5. Skiva äggen och lägg i mitten av tårtan. Finhacka de bägge löksorterna och fördela längs äggraden.

Röding

Fisken från sjön som alltid hör till när vi är i Jorm. Både tillagad i ugn (gott recept för röding på lökbädd hittar du här), rökt och gravad. Så gott, även dagen efter som pålägg.

Grillad korv

Nja, korv är fortfarande inte min favoritmat, men det händer att en av mina föräldrars av kött från egna gården slinker ner. Grillad över öppen eld och att sen äta den ute i friska fjälluften – ja, då förstår du nog att det mesta smakar bra.

Våfflor

Också en klassiker när vi är i Jorm. Det blev inga för oss på våffeldagen, men det tar vi snart igen. Här ett par mumsiga våffelrecept:

Mammas ugnsgrillade kyckling med currysås. Alltid en middagsönskning, för INGEN gör så god kyckling som min mamma tycker jag och övriga i familjen.

Mamma Kerstins kyckling med currysås

Ingredienser:

  • Hel kyckling
  • Smör (riktigt – ej margarin)
  • Soyasås
  • Curry
  • Salt
  • Peppar
  • Matlagningsgrädde
  • Ris
  • Majs
  • Broccoli
  • Grönsallad

Gör så här:

  1. Dela och ta bort skinnet på en hel kyckling och dela den i två delar.
  2. Smält smör och blanda i kryddorna. Pensla kyklingen med detta.
  3. Lägg kycklingen på ett galler med en plåt under så att det inte droppar inne i ugnen. In i ugnen på 225° ca 45 min – 1 h (tiden beror på hur stor kycklingen är – ta ut och skär för att se så att den är genomstekt). Pensla då och då med kryddblandningen.
  4. Koka under tiden riset enligt anvisning.
  5. När kycklingen är klar, sila det som droppat på plåten ner i en kastrull till såsen. I med lite smör och en matsked mjöl till en redning och häll sedan i grädden + lite extra soyasås. Koka upp under omrörning.
  6. Servera kycklingen med ris, currysåsen och kokt majs och broccoli + en fräsch sallad till.

Endel efterrätter och gofika äter vi också. Här en tårta min mamma gjort ända sen jag var liten och som går att dekorera precis som du önskar. Med pepparkakskross till jul, jordgubbar till midsommar eller som här – chokladägg till påsk!

Chokladtårta på mandelbotten

Botten:

  • 4 äggvitor
  • 100 g mald mandel
  • 1 1/2 dl socker

Gör så här: Vispa äggvitor. Blanda sen i mandel och socker. Grädda i ca 15 minuter på 175°.

Chokladkräm:

  • 4 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 100 g smör
  • 75 g mörk choklad

Gör så här: Låt äggulor, mjölk och socker sjuda i en kastrull där du hela tiden vispar ca 8 minuter tills den blivit tjock. Lägg i och smält choklad och smör.

Tårtan:

Gör så här: Bred chokladkrämen över mandelbotten. Toppa med vispadgrädde och garnera med pudrad kakao eller vad som passar för festdagen.

Påskgodis

Vi gör inget speciellt godis till påsk, möjligtvis marsipanfigurer, men annars är det choklad i olika former jag gillar bäst.

Frukostarna

Med egenplockade blåbär & Co. Och massor av te under långa diskussioner.

Påskmat är gott, traditionell eller ”intern” som mycket av det jag gett förslag på är, men sällskapet är ändå det godaste. Jag träffar ju inte mina föräldrar så ofta, inte mina syskon heller – trots att syrran bor i stan. Min lillebror är nybliven Östersunds-bo och mamma och pappa kvar i mitt barndomshem. Därför är det är alltid lika mysigt att samlas allihop, snacka om saker som hänt sen sist och låta kusinerna leka.

Har du någon speciell påskmat du längtar efter just nu?

Hörs vidare med gott och blandat från årets påskfirande. Det här är gamla bilder som du kanske förstår, vi är inte framme än. KRAM!

2 kommentarer

  1. Vad härligt det ser ut, och goda recept, tack och glad påsk:)

    1. Anna Lissjanis

      Tack själv! Hoppas du får en riktigt fin påskhelg. Kram!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *