En dag på Tom Tits Experiment – bilder och omdöme

Sitta still, tyst och ”snällt”?

Nja, jag lär hellre barnen rörelseglädje, humor och humör. Jag skrattar dagligen åt våra spralliga pajasar och tänker att förmågan att känna- och sprida glädje är viktigare. Över lag att dela sina känslor. Det om något är mitt mål som förälder, att barnen alltid ska känna sig trygga nog att uttrycka vad de känner. Detta oavsett om det är jobbigheter eller glädje.

Men att vara förälder innebär även flera oväntade prövningar. Det jag tänkte om hur jag skulle vara som mamma innan barnen kom stämmer inte alltid med verkligheten. Jag vill vara lekmamman som orkar busa och inte gnäller så mycket, men det är omöjligt ibland. Du känner säkert igen det där, oavsett om du har barn eller inte? Att din personlighet förändras av trötthet och stress. Jag kan ångra hur jag tjatat ibland, men ingen är mer än människa. Och en tröst är vetskapen om att när omständigheterna är bättre kommer det rätta jaget fram. Som här…

Jag hade länge hört gott om Tom Tits Experiment i Södertälje, men aldrig varit där förrän i söndags. Efter en lugn morgon hemma gjorde vi slag av saken och nyttjade fribiljetterna jag fått via en vän. Det är alltså inte något betalt samarbete, men som vanligt skriver jag om det jag rekommenderar dig, vilket jag verkligen gör nu.

Tom Tits är som en stor 4-vånings lekplats med roliga experiment för alla åldrar. Synd att Hampus hade fotbollsmatch och tonåringen inte lät sig lockas med, för jag är säker på att de också hade fått en kul dag där. Jag, Jonas och tvillingarna fick utforska kluriga cyklar, gå i labyrinter, lära oss om teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människokroppen, illusioner och mycket mer. Mycket upplever man helt enkelt med kroppen – ja, jag visar dig några utvalda favoriter!

En dag på Tom Tits Experiment – bilder och omdöme

Klättra har alltid varit något som Jonna älskat och här fanns en stor vägg där man skulle klättra för att snabbt släcka olika lampor. Som ett TV-spel IRL.

Det fanns massor av experiment där man fick testa vilka material som leder ström, hur värme och magnetism funkar m.m.

Jonna trampar igång en propeller…

..och ofta är det de enklaste sakerna som är roligast. Som ett golv med låssasfiskar som Junior och Jonna ”inte fick nudda”.

Medan mamman tyckte de gigantiska möblerna var roliga. En stol där hela familjen ryms vore ju praktiskt att ha hemma.

Även matutbudet gillades. Vi åt lunch i det ekologiska cafét, barnen korv, jag och Jonas varsin chevremacka. Gott och en väldigt ljus och lugn lokal. Inte alls lika stimmigt och trångt som jag upplever caféerna på museum inne i stan.

Även här kunde man lära sig saker, som hur olika råvaror påverkar oss.

Sen testade vi vidare. Minns inte exakt vad syftet med det här var, men tror värmen från våra händer fick plattan att sjunka.

Jonna och jag gjorde små maskar i labbet…

..och tog en spegelselfie.

På högsta våningen var kroppen och dess funktioner i fokus. Bara det rummet värt hela besöket och vi provade en massa saker, som att gå balansgång. Jag blev glad att klara hela vägen och Jonna var också väldigt nära. Junior hade inte tålamod men..

…sprang desto snabbare på banan med tidtagning.

Jag vände upp och ner på världen för en stund. Sjukt kul 360°-gunga med VR-glasögon för den som ville ha.

Vi studera även kroppen på andra sätt vid utställningen. Allt ifrån hur olika bajskorvar ser ut beroende på hur magen mår, hur högt vi kunde skrika i jämförelse med olika djur (jag som en groda!! Hmmm..), hur en nagel är uppbyggd, skelettet, testade reaktionsförmågan, synen…

..hur ett foster ser ut i olika månader och mycket mycket mer.

Utvärdering

Ja, som du förstår av ovanstående är det här är ett ställe där man skulle kunna spendera flera dagar. Så bra. Lärorikt, roligt, fina lokaler och trevlig personal. Kommer absolut åka tillbaka och då försöka locka med storbarnen. Älskar verkligen aktiviteter och utflykter som hela familjen tycker är lika kul. Och som jag inledde med – där alla kan plocka fram sitt rätta, lekfulla jag.

Kram! /A

4 kommentarer

 1. Verkar ju hur kul som helst. Hur ser det om man har ett rullstolsburet barn?? Fortfarande mycket att göra??

  1. Anna Lissjanis

   Ja Lisa, det finns massor av roligt där! Och jag tror mig minnas att det finns både hiss och ramper för rullstol + mycket spännande där du inte måste kunna gå. Så här läser jag på hemsidan:

   ”Tom Tits Experiments mål är att alla ska ha möjlighet att undersöka, upptäcka och ha roligt med allt som finns här. Besökare med vissa funktionsvariationer kan inte fullt ut delta i alla aktiviteter men de flesta experiment kan testas av den som kanske inte når så långt och det finns mycket att uppleva med olika sinnen, som känsel, lukt och hörsel. I parken finns det flera ramper.”

   Hoppas ni får kul om ni åker dit! 🙂

 2. Gud vad kul! Trots att jag är tjugo år verkar det som att jag hade trivts som fisken i vattnet där alltså! 😊 Älskar sådana ställen!

  1. Anna Lissjanis

   Ellen – jag är 40 och älskar det också! Typiskt bra ställe för alla olika åldrar. Rekommenderas! 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *